Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588922

Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima


Vrebac, Marija
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 588922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima
(Biologically active compounds in the spirit drinks)

Autori
Vrebac, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.07

Godina
2012

Stranica
24

Mentor
Mrvčić, Jasna

Neposredni voditelj
Kazazić, Snježana

Ključne riječi
polifenolni spojevi; antioksidansi; voćni likeri
(polyphenolic compounds; antioxidants; fruit liqueurs)

Sažetak
Jaka alkoholna pića pripravljena maceracijom voća i bilja u etanolu, kao i jaka alkoholna pića čiji sirovi destilati odležavaju u drvenim bačvama tijekom starenja destilata, bogati su izvor polifenolnih spojeva koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je bio istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost višnjevca i orahovca, likera od voća koji se tradicionalno proizvode i koriste u hrvatskim domaćinstvima. U likeru od višnje najzastupljeniji polifenolni spojevi su: protokatehinska, vanilinska, p-kumarinska i kava kiselina te (-) epikatehin, dok je u likeru od oraha najzastupljenija galna kiselina te sinerginska, elaginska, protokatehinska, p-kumarinska, klorogenska i sinapinska kiselina, kao i (±) katehin. Za orah su tipični fenolini spojevi kinonini, od kojih su u orahovcu najviše zastupljena dva kinonina: 1, 1-naftokvinon i juglon. Količina fenolnih spojeva u orahovcu smanjuje se pripremom likera od zrelijih plodova oraha, a povećava se dužinom maceracije plodova u etanolu. Temperatura maceracije ne utječe značajno na količinu polifenola, a antioksidativna aktivnost likera proporcionalna je količini fenolnih spojeva u likeru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Snježana Kazazić (mentor)

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrebac, Marija
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrebac, M. (2012) 'Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrebac, Marija}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {polifenolni spojevi, antioksidansi, vo\'{c}ni likeri}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pi\'{c}ima}, keyword = {polifenolni spojevi, antioksidansi, vo\'{c}ni likeri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrebac, Marija}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {polyphenolic compounds, antioxidants, fruit liqueurs}, title = {Biologically active compounds in the spirit drinks}, keyword = {polyphenolic compounds, antioxidants, fruit liqueurs}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font