Pregled bibliografske jedinice broj: 588922
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 588922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima
(Biologically active compounds in the spirit drinks)
Autori
Vrebac, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.07
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Mrvčić, Jasna
Neposredni voditelj
Kazazić, Snježana
Ključne riječi
polifenolni spojevi; antioksidansi; voćni likeri
(polyphenolic compounds; antioxidants; fruit liqueurs)
Sažetak
Jaka alkoholna pića pripravljena maceracijom voća i bilja u etanolu, kao i jaka alkoholna pića čiji sirovi destilati odležavaju u drvenim bačvama tijekom starenja destilata, bogati su izvor polifenolnih spojeva koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je bio istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost višnjevca i orahovca, likera od voća koji se tradicionalno proizvode i koriste u hrvatskim domaćinstvima. U likeru od višnje najzastupljeniji polifenolni spojevi su: protokatehinska, vanilinska, p-kumarinska i kava kiselina te (-) epikatehin, dok je u likeru od oraha najzastupljenija galna kiselina te sinerginska, elaginska, protokatehinska, p-kumarinska, klorogenska i sinapinska kiselina, kao i (±) katehin. Za orah su tipični fenolini spojevi kinonini, od kojih su u orahovcu najviše zastupljena dva kinonina: 1, 1-naftokvinon i juglon. Količina fenolnih spojeva u orahovcu smanjuje se pripremom likera od zrelijih plodova oraha, a povećava se dužinom maceracije plodova u etanolu. Temperatura maceracije ne utječe značajno na količinu polifenola, a antioksidativna aktivnost likera proporcionalna je količini fenolnih spojeva u likeru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb