Pregled bibliografske jedinice broj: 58874
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 58874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
(Comparation between rheological properties between goat and cow acidophilus milk)
Autori
Šantor, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.01
Godina
1998
Stranica
65
Mentor
Novaković, Predrag
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; dodatak obranog mlijeka u prahu; reološka svojstva; skladištenje
(goat and cow acidophilus milk; addition of skimmed milk powder; rheological properties; storage)
Sažetak
Svrha rada bila je prikazati razlike i prednosti acidofilnog kozjeg pred acidofilnim kravljim mlijekom u pogledu teksture, to jest reoloških svojstava, kao i utvrditi utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu te skladištenja na reološke osobine acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko imalo je mekšu konzistenciju u odnosu na kravlje acidofilno mlijeko, ali i stabilniju teksturu. Dodatkom obranog mlijeka u prahu linearno se povećavala vrijednost koeficijenta konzistencije do udjela 5% dodanog obranog mlijeka u prahu. Tijekom skladištenja vrijednosti koeficijenta konzistencije rasle su kod kozjeg i kravljeg acidofila do trećeg dana. Nakon toga došlo je do stagnaacije, pa čak i smanjenja čvrstoće teksture acidofla od kozjeg i kravljleg mlijeka. Pad čvrstoće teksture bio je izraženiji kod acidofilnog kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija