Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58874

Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka


Šantor, Darko
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 58874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
(Comparation between rheological properties between goat and cow acidophilus milk)

Autori
Šantor, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
21.01

Godina
1998

Stranica
65

Mentor
Novaković, Predrag

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; dodatak obranog mlijeka u prahu; reološka svojstva; skladištenje
(goat and cow acidophilus milk; addition of skimmed milk powder; rheological properties; storage)

Sažetak
Svrha rada bila je prikazati razlike i prednosti acidofilnog kozjeg pred acidofilnim kravljim mlijekom u pogledu teksture, to jest reoloških svojstava, kao i utvrditi utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu te skladištenja na reološke osobine acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko imalo je mekšu konzistenciju u odnosu na kravlje acidofilno mlijeko, ali i stabilniju teksturu. Dodatkom obranog mlijeka u prahu linearno se povećavala vrijednost koeficijenta konzistencije do udjela 5% dodanog obranog mlijeka u prahu. Tijekom skladištenja vrijednosti koeficijenta konzistencije rasle su kod kozjeg i kravljeg acidofila do trećeg dana. Nakon toga došlo je do stagnaacije, pa čak i smanjenja čvrstoće teksture acidofla od kozjeg i kravljleg mlijeka. Pad čvrstoće teksture bio je izraženiji kod acidofilnog kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šantor, Darko
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Šantor, D. (1998) 'Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}antor, Darko}, year = {1998}, pages = {65}, keywords = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, dodatak obranog mlijeka u prahu, reolo\v{s}ka svojstva, skladi\v{s}tenje}, title = {Usporedba reolo\v{s}kih osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka}, keyword = {kozje i kravlje acidofilno mlijeko, dodatak obranog mlijeka u prahu, reolo\v{s}ka svojstva, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}antor, Darko}, year = {1998}, pages = {65}, keywords = {goat and cow acidophilus milk, addition of skimmed milk powder, rheological properties, storage}, title = {Comparation between rheological properties between goat and cow acidophilus milk}, keyword = {goat and cow acidophilus milk, addition of skimmed milk powder, rheological properties, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font