Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588617

UTJECAJ NATRIJ – KLORIDA NA TERMODINAMIKU I KINETIKU PROCESA ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA HLAĐENJEM


Duvančić, Martina
UTJECAJ NATRIJ – KLORIDA NA TERMODINAMIKU I KINETIKU PROCESA ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA HLAĐENJEM, 2012., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 588617 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ NATRIJ – KLORIDA NA TERMODINAMIKU I KINETIKU PROCESA ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA HLAĐENJEM
(THE INFLUENCE OF SODIUM CHLORIDE ON THE THERMODYNAMIC AND KINETIC OF THE BATCH COOLING GLYCINE CRYSTALLIZATION)

Autori
Duvančić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2012

Stranica
43

Mentor
Prlić Kardum, Jasna

Ključne riječi
aditivi; glicin; kinetika nukleacije i rasta kristala; šaržna kristalizacija; topljivost
(additives; batch crystallization; glycine; nucleation and crystall growth kinetics; solubility)

Sažetak
Industrijska primjena kristaliničnog materijala zahtijeva kinetičku, termodinamičku i strukturnu stabilnost te nastanak određene morfologije i raspodjele veličina kristala. Kako bi se kontrolirala ova svojstva potrebno je kontrolirati sam proces kristalizacije. Osim odabirom procesnih uvjeta, to je moguće postići dodatkom aditiva koji imaju značajan utjecaj na nukleaciju, rast kristala, aglomeraciju, Ostwaldovo zrenje i faznu transformaciju. U ovom radu ispitan je utjecaj dodatka natrij klorida u širokom rasponu koncentracija (3-21, 8 g NaCl/100ml vode) u vodenu otopinu glicina na termodinamička i kinetička svojstva prilikom šaržne kristalizacije hlađenjem. Povećanjem dodatka natrij klorida povećava se topljivost glicina u vodi te se mijenjaju temperature kod kojih dolazi do nukleacije. To rezultira razlikom u širini metastabilne zone za pojedinu količinu dodatka, a njihov pomak u područje veće prezasićenosti ima znatan utjecaj na granulometrijska svojstva dobivenih kristala. Promjenom brzine hlađenja (5, 7, 8, 10 °Ch-1) i praćenjem temperature nukleacije određena je kinetika nukleacije za sve količine dodanog natrij klorida. Rezultati pokazuju da se povećanjem brzine hlađenja i količine dodatka, snižava temperatura nukleacije. Praćenjem promjene linearne brzine rasta kristala tijekom procesa određena je kinetika rasta kristala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Duvančić, Martina
UTJECAJ NATRIJ – KLORIDA NA TERMODINAMIKU I KINETIKU PROCESA ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA HLAĐENJEM, 2012., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Duvančić, M. (2012) 'UTJECAJ NATRIJ – KLORIDA NA TERMODINAMIKU I KINETIKU PROCESA ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA HLAĐENJEM', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Duvan\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {aditivi, glicin, kinetika nukleacije i rasta kristala, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija, topljivost}, title = {UTJECAJ NATRIJ – KLORIDA NA TERMODINAMIKU I KINETIKU PROCESA \v{S}AR\v{Z}NE KRISTALIZACIJE GLICINA HLA\DJENJEM}, keyword = {aditivi, glicin, kinetika nukleacije i rasta kristala, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija, topljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Duvan\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {additives, batch crystallization, glycine, nucleation and crystall growth kinetics, solubility}, title = {THE INFLUENCE OF SODIUM CHLORIDE ON THE THERMODYNAMIC AND KINETIC OF THE BATCH COOLING GLYCINE CRYSTALLIZATION}, keyword = {additives, batch crystallization, glycine, nucleation and crystall growth kinetics, solubility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font