Pregled bibliografske jedinice broj: 588491
KOMBINIRANA PRIMJENA MIKROVALOVA I ULTRAZVUKA U PROCESIRANJU HRANE
KOMBINIRANA PRIMJENA MIKROVALOVA I ULTRAZVUKA U PROCESIRANJU HRANE, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 588491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KOMBINIRANA PRIMJENA MIKROVALOVA I ULTRAZVUKA U PROCESIRANJU HRANE
(SINERGISTIC APPLICATION OF MICROWAVES AND ULTRASOUND IN FOOD PROCESSING)
Autori
Stjepanović, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2012
Stranica
34
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
ultrazvuk; mikrovalovi; procesiranje hrane; prehrambena tehnologija
(ultrasound; microwaves; food processing; food technology)
Sažetak
Primjena ultrazvuka i mikrovalova sve se ĉešće istraţuje i primjenjuje u prehrambenoj industriji. U ovom radu ţeli se prikazati primjena ultrazvuka kao nove metode u obradi hrane uz nisku energetsku potrošnju i vremena tretiranja u usporedbi s tradicionalnim metodama kod velikog spektra razliĉitih operacija (filtracija, sušenje, kristalizacija itd.) Upotreba mikrovalnog zagrijavanja sve je ĉešća i sve se više unaprjeĊuje razvojem novih tehnika pri ĉemu je poboljšana kvaliteta hrane i skraćeno vrijeme trajanja procesa. Dosadašnja primjena ovih tehnika dala je uspješne rezultate i mogu se upotrijebiti samostalno ili kao nadopuna za standardne operacije u obradi hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)