Pregled bibliografske jedinice broj: 588484
MIKROVALNA HIDRODIFUZIJA
MIKROVALNA HIDRODIFUZIJA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 588484 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROVALNA HIDRODIFUZIJA
(MICROWAVE HYDRODIFFUSION)
Autori
Kušt, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
mikrovalovi; hidrodifuzija; eterična ulja; ekstrakcija
(microwave; hydro-diffusion; essential oils; extraction)
Sažetak
Cilj rada je upoznavanje sa najvažnijim metodama izolacije eteričnih ulja iz različitih biljnih materijala. U posljednje vrijeme sve je veći razvoj i primjena metoda koje se temelje na primjeni mikrovalova i fenomena difuzije vode iz unutrašnjosti tretiranog materijala prema van pod utjecajem mikrovalova (Mikrovalna hidrodifuzija i gravitacija, Mikrovalna difuzija pare, Mikrovalna ekstrakcija bez otapala, Mikrovalno-integrirani Soxhlet). U radu je opisana Mikrovalna hidrodifuzija i gravitacija u usporedbi sa jednom od uobičajenih metoda u kojoj se za izolaciju primjenjuje otapalo - hidrodestilacija. Mikrovalnom ekstrakcijom dobit će se esencijalna ulja visoke čistoće i prinosa bez znatne promjene u sastavu esencijalnog ulja. Primjenom mikrovalova smanjuje se vrijeme i potrošnja energije tijekom izolacije, smanjena je uporaba otapala ili se uopće ne koristi, povećani su prinosi i nema štetnog utjecaja na okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)