Pregled bibliografske jedinice broj: 588481
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 588481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA
(PROCESSING OF FOOD AND FOOD PRODUCTS WITH HIGH INTENSITY ULTRASOUND)
Autori
Studen, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena industrija; obrada prehrambenih proizvoda; kavitacija; sonokemija
(high-intensity ultrasound; food industry; processing food products; cavitation; sonochemistry)
Sažetak
U posljednje vrijeme, ultrazvuk visokog intenziteta je predmet mnogih istraživanja zbog nedestruktivne metode obrade prehrambenih proizvoda. Obrada ultrazvukom je jedna od novih tehnologija koja je ostvarila značajne rezultate u prehrambenoj tehnologiji. Ultrazvuk visoke snage, frekvencija od 20 do 100 kHz se smatra "snažnim ultrazvukom" jer izaziva kavitacije i ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Na hranu obrađenu ultrazvukom, osim kavitacije utječe i poboljšani prijenos mase. U radu su prikazane različite primjene ultrazvuka u obradi prehrambenih proizvoda. Ultrazvuk visoke snage se upotrebljava za poboljšanje specifičnih procesa poput ekstrakcije, sterilizacije, sušenja, zamrzavanja ili kao analitička metoda za utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava hrane. Tretiranje ultrazvukom visokog intenziteta pokazalo se kao povoljna metoda za obradu prehrambenih proizvoda, uštedu energije i očuvanje kvalitete proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)