Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588481

PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA


Studen, Ana
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 588481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA
(PROCESSING OF FOOD AND FOOD PRODUCTS WITH HIGH INTENSITY ULTRASOUND)

Autori
Studen, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Režek Jambrak, Anet

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena industrija; obrada prehrambenih proizvoda; kavitacija; sonokemija
(high-intensity ultrasound; food industry; processing food products; cavitation; sonochemistry)

Sažetak
U posljednje vrijeme, ultrazvuk visokog intenziteta je predmet mnogih istraživanja zbog nedestruktivne metode obrade prehrambenih proizvoda. Obrada ultrazvukom je jedna od novih tehnologija koja je ostvarila značajne rezultate u prehrambenoj tehnologiji. Ultrazvuk visoke snage, frekvencija od 20 do 100 kHz se smatra "snažnim ultrazvukom" jer izaziva kavitacije i ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Na hranu obrađenu ultrazvukom, osim kavitacije utječe i poboljšani prijenos mase. U radu su prikazane različite primjene ultrazvuka u obradi prehrambenih proizvoda. Ultrazvuk visoke snage se upotrebljava za poboljšanje specifičnih procesa poput ekstrakcije, sterilizacije, sušenja, zamrzavanja ili kao analitička metoda za utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava hrane. Tretiranje ultrazvukom visokog intenziteta pokazalo se kao povoljna metoda za obradu prehrambenih proizvoda, uštedu energije i očuvanje kvalitete proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Studen, Ana
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Studen, A. (2012) 'PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Studen, Ana}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {ultrazvuk visokog intenziteta, prehrambena industrija, obrada prehrambenih proizvoda, kavitacija, sonokemija}, title = {PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA}, keyword = {ultrazvuk visokog intenziteta, prehrambena industrija, obrada prehrambenih proizvoda, kavitacija, sonokemija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Studen, Ana}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {high-intensity ultrasound, food industry, processing food products, cavitation, sonochemistry}, title = {PROCESSING OF FOOD AND FOOD PRODUCTS WITH HIGH INTENSITY ULTRASOUND}, keyword = {high-intensity ultrasound, food industry, processing food products, cavitation, sonochemistry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font