Pregled bibliografske jedinice broj: 588478
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA EKSTRAKCIJU ULJA I NJIHOVU STABILNOST
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA EKSTRAKCIJU ULJA I NJIHOVU STABILNOST, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 588478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA EKSTRAKCIJU ULJA I NJIHOVU STABILNOST
(THE INFLUENCE OF ULTRASOUND ON THE OIL EXTRACTION AND ITS STABILITY)
Autori
Krišto, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
ultrazvuk; ekstrakcija; kavitacija; ulja; fenoli
(ultrasound; extraction; cavitation; oils; phenols)
Sažetak
U ovom radu analiziran je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na ekstrakciju ulja. Objašnjeno je djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, te fenomen kavitacije. Također su proučene popratne pojave, smanjenje trajanja ekstrakcije, povećanje prinosa ekstrakta, povećanje prijenosa tvari, razaranje stanične stjenke te parametri koji imaju utjecaj na to (temperatura, sastav otapala). U eksperimentalnom dijelu uspoređeni su rezultati eksperimenta ekstrakcije fenola iz ploda masline metodama ultrazvučne ekstrakcije kruto- tekuće (˝Ultrasound- assisted solid liquid extraction˝- USLE) s homogenizatorom i s ultrazvučnom kupkom, te konvencionalnom metodom s miješanjem. Zaključeno je da je najbolja metoda USLE s homogenizatorom, pri trajanju ekstrakcije 3x20 min, temperaturi 44±2ºC, uz otapalo čisti metanol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)