Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588388

Hrvatska šarena koza - odlike i mogućnosti u proizvodnji mesa


Rogić, Marina
Hrvatska šarena koza - odlike i mogućnosti u proizvodnji mesa, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 588388 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrvatska šarena koza - odlike i mogućnosti u proizvodnji mesa
(Croatian spotted goat - characteristics and possibilities in meat production)

Autori
Rogić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2012

Stranica
23

Mentor
Prpić, Zvonimir

Ključne riječi
jareće meso; vanjština; reprodukcijske odlike; klaonički pokazatelji
(kid meat; exteriour characteristics; reproduction traits; slaughter traits)

Sažetak
Hrvatska šarena koza je izvorna hrvatska pasmina gotovo isključivo namijenjena proizvodnji mesa, ponajviše jaretine te kozje kaštradine. S obzirom da je hrvatska šarena koza najbrojnija pasmina koza u Hrvatskoj te da se prvenstveno uzgaja radi proizvodnje mesa, cilj je ovog rada bio prikazati mogućnosti i odlike ove izvorne hrvatske pasmine koza u proizvodnji mesa. Temeljne odlike uzgoja hrvatske šarene koze su ekstenzivnost i tradicionalnost koje se odražavaju i na proizvodne odlike svakog pojedinog grla i cijeloga stada. Uzgoj hrvatske šarene koze u izrazito ekstenzivnim uvjetima onemogućuje kvalitetniju organizacije planskog pripusta i kontrole proizvodnih osobina pa se stoga, u evidenciji Hrvatske poljoprivredne agencije za 2011. godinu, u kategoriji uzgojno valjanih grla nalazila svega 521 koza ove pasmine. Hrvatska šarena koza je sezonski poliestrična (indeks jarenja 1, 00) s najvećim brojem fertilnih estrusa tijekom jeseni. Na temelju do sada provedenih istraživanja utvrđeno je da je prosječna plodnost hrvatske šarene koze 130%, pri čemu je udio mrtvoojarene jaradi 2, 75%, samaca 47, 52% samaca, dvojaka 49, 72%, dok trojci i četvorci nisu utvrđeni. Budući da sezona jarenja hrvatske šarene koze najčešće traje od početka veljače do kraja travnja, sezona znatno utječe na porodnu masu jaradi. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne agencije, među pasminama uzgajanim u Hrvatskoj, najmanju prosječnu veličinu legla ima hrvatska šarena koza (1, 227), dok je u performance testu odabrane muške jaradi uzgojno valjanih grla pojedinih pasmina utvrđeno da najmanji prirast (190 g) ima upravo jarad hrvatske šarene koze. Prosječna porodna masa jaradi hrvatske šarene koze je 2, 28 kg. Jarad hrvatske šarene koze se odbija (kolje) u prosječnoj dobi od 188 dana, sa prosječnom tjelesnom masom od 23 kg i prosječnim dnevnim prirastom do odbića (klanja) od 110 grama. Prosječna iskoristivost trupa jaradi hrvatske šarene koze je 48, 2%. U masi trupa jaradi hrvatske šarene koze masa želuca i crijeva čini 31, 5%, pluća i srca 1, 99%, jetre 1, 86%, slezene 0, 28%, testisa 0, 78%, kože s nogama 9, 25% i rogova 0, 48%.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rogić, Marina
Hrvatska šarena koza - odlike i mogućnosti u proizvodnji mesa, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rogić, M. (2012) 'Hrvatska šarena koza - odlike i mogućnosti u proizvodnji mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {jare\'{c}e meso, vanj\v{s}tina, reprodukcijske odlike, klaoni\v{c}ki pokazatelji}, title = {Hrvatska \v{s}arena koza - odlike i mogu\'{c}nosti u proizvodnji mesa}, keyword = {jare\'{c}e meso, vanj\v{s}tina, reprodukcijske odlike, klaoni\v{c}ki pokazatelji}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {kid meat, exteriour characteristics, reproduction traits, slaughter traits}, title = {Croatian spotted goat - characteristics and possibilities in meat production}, keyword = {kid meat, exteriour characteristics, reproduction traits, slaughter traits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font