Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588215

Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova i inaktivaciju mikroorganizama


Šimunek, Marina
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova i inaktivaciju mikroorganizama, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 588215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova i inaktivaciju mikroorganizama
(Effect of high power ultrasound on aromatic profil of clear fruit juices and inactivation of microorganisms)

Autori
Šimunek, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.05

Godina
2012

Stranica
207

Mentor
Režek Jambrak, Anet ; Frece, Jadranka

Ključne riječi
aromatski profil ; mikroorganizmi ; planiranje eksperimenta ; ultrazvuk visoke snage ; voćni sokovi
(aromatic profile ; experiment design ; fruit juices ; high power ultrasound ; microorganism)

Sažetak
Svrha i cilj ovoga rada je isplanirati (dizajnirati) eksperiment ultrazvučnog tretiranja bistrih voćnih sokova i voćnih nektara od koncentriranog soka jabuke, borovnice i brusnice koji će s manjim brojem pokusa (radi uštede energije, sirovine i vremena) dati optimalne rezultate. Kod planiranja eksperimenta kombinirana su 3 parametra ultrazvuka (amplituda, vrijeme tretiranja i temperatura), tzv. termosonifikacija, putem Central composite design (CCD-Centralno kompozitni plan pokusa), a rezultati su obrađeni i adekvatno opisani putem metode odzivne površine (Response surface methodology). Sokovi su tretirani ultrazvukom visoke snage (10-600 W) frekvencije od 20 kHz te za usporedbu termički obrađeni, pasterizirani (80 °C/2 min). Tretman ultrazvukom visoke snage vršen je pri različitim amplitudama (60, 90 i 120 µm), tj. 50%, 75% i 100% amplitude, temperaturama (20, 40 i 60 °C) i vremenu tretiranja (3, 6 i 9 min). Netretiranim, ultrazvučno tretiranim i pasteriziranim sokovima određivan je aromatski profil putem SPME/HS i GC/MS metode, reološka i senzorska svojstva, parametri boje (L, a i b), pH vrijednost i topljiva suha tvar (ºBx). Određivan je i utjecaj ultrazvučnih tretmana na inaktivaciju odabranih mikroorganizama (Aspergillus ochraceus 318 ; Penicillium expansum 565 ; Rhodotorula sp. 74 ; Saccharomyces cerevisiae 5 ; Alicyclobacillus acidoterrestris DSM 3922) najčešćih uzročnika kvarenja voćnih sokova i nektara u odnosu na pasterizirane i netretirane sokove. Istraživanjem je utvrđeno da u odnosu na netretirane uzorke pojedinih sokova, nakon ultrazvučne obrade dolazi do nastajanja novih spojeva (estera) ili nestanka spojeva koji su prisutni u netretiranim uzorcima. Svi uzorci netretiranih, pasteriziranih i ultrazvučno tretiranih sokova i nektara jabuke, brusnice i borovnice pokazuju svojstva Nenewetonskih dilatantnih tekućina (n>1). Ultrazvučni tretman uzrokuje statistički značajno smanjenje u svim osjetilnim testiranim parametrima (boja, miris, okus i opća kvaliteta), ali je izvan granica odbacivanja proizvoda. Kod pasteriziranog uzorka javljaju se veće promjene u svjetlini (ΔL), zasićenosti boje (ΔH) i ukupnoj promjeni boje (ΔE) u odnosu na netretirani sok, dok su kod svih ultrazvučno tretiranih uzoraka te promjene manje izražene nego kod pasteriziranog soka. Prilikom tretiranja na 60 °C neovisno o vrsti voćnog soka ili nektra nije dokazana prisutnost odabranih kvasaca i plijesni. Suprotno očekivanjima došlo je do aktivacije rasta bakterija Alicyclobacillus acidoterrestris.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimunek, Marina
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova i inaktivaciju mikroorganizama, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šimunek, M. (2012) 'Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih voćnih sokova i inaktivaciju mikroorganizama', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunek, Marina}, year = {2012}, pages = {207}, keywords = {aromatski profil, mikroorganizmi, planiranje eksperimenta, ultrazvuk visoke snage, vo\'{c}ni sokovi}, title = {Utjecaj ultrazvuka visoke snage na aromatski profil bistrih vo\'{c}nih sokova i inaktivaciju mikroorganizama}, keyword = {aromatski profil, mikroorganizmi, planiranje eksperimenta, ultrazvuk visoke snage, vo\'{c}ni sokovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunek, Marina}, year = {2012}, pages = {207}, keywords = {aromatic profile, experiment design, fruit juices, high power ultrasound, microorganism}, title = {Effect of high power ultrasound on aromatic profil of clear fruit juices and inactivation of microorganisms}, keyword = {aromatic profile, experiment design, fruit juices, high power ultrasound, microorganism}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font