Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58808

Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke


Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana
Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Mljekarstvo / Tratinik, Ljubica (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 39-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 58808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke
(Rheological properties of whey protein concentrate)

Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Mljekarstvo / Tratinik, Ljubica - Lovran : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 39-40

Skup
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
reološka svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi
(rheological properties; whey protein concentrate; hydrocoloids058408)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj dodatka nekoliko hidrokoloida (guar, karboksimetilceluloza, karagen, amidirani pektin te inulin) na reološka svojstva 10 %-tnih modelnih otopina proteina sirutke pripremljenih iz koncentrata proteina koji su sadržavali 60 % odnosno 80 % proteina. Ispitivanja su obuhvatila određivanje raspodjele veličine čestica Mie-ovom teorijom tzv. "light scatering" upotrebom Malverna DL-3000, veličine proteinskih globula upotrebom skenirajučeg mikroskopa Joel JSM-500, te viskoznosti pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-III, kod temperature od 20 C. Reološki parametri određeni su primjenom zakona potencije. Rezultati ispitivanja fizikalnih svojstava koncentrata proteina sirutke (KPS) u prahu (sa 60 odnosno 80 % proteina) pokazali su da međe njima postoje znatne razlike u veličini čestica, specifičnoj površini te veličini proteinskih globula. Ispitivanja reoloških svojstava pripremljenih modelnih otopina pokazala su da modelne otopine proteina sirutke imaju newtonski karakter dok otopine s dodatkom hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Modelne otopine pripremljene s 80 % koncentratom proteina sirutke imale su znatno veću viskoznost od modelnih otopina pripremljenih sa 60 % KPS-om.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana
Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Mljekarstvo / Tratinik, Ljubica (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 39-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Herceg, Z., Hegedušić, V. & Rimac, S. (2000) Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke. U: Tratinik, L. (ur.)Mljekarstvo.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana}, editor = {Tratinik, L.}, year = {2000}, pages = {39-40}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, hidrokoloidi}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva koncentrata proteina sirutke}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, hidrokoloidi}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana}, editor = {Tratinik, L.}, year = {2000}, pages = {39-40}, keywords = {rheological properties, whey protein concentrate, hydrocoloids058408}, title = {Rheological properties of whey protein concentrate}, keyword = {rheological properties, whey protein concentrate, hydrocoloids058408}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font