Pregled bibliografske jedinice broj: 588035
Kemijski sastav eteričnih ulja biljke Artemisia vulgaris dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije
Kemijski sastav eteričnih ulja biljke Artemisia vulgaris dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 3; 58-64 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 588035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav eteričnih ulja biljke Artemisia
vulgaris dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije
(Chemical composition of wormwood plant Artemisia
vulgaris produced with different extraction
techniques)
Autori
Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Radoslav ; Petošić, Emil ; Jozinović, Antun
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 35
(2012), 3;
58-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Artemisia absinthium ; eterično ulje ; ekstrakcija
(Artemisia absinthium ; essential oil ; extraction)
Sažetak
Pelin Artemisia absinthium L je aromatična biljka koja pripada porodici Asteraceae. Eterično ulje pelina sadrži široki spektar bioaktivnih kemijskih spojeva koji imaju široku primjenu u prehrambenoj i kemijskoj industriji, medicini i dr. Od 19. stoljeća kontroverzna rasprava se vodi oko karakteristika komponenata eteričnih ulja biljke pelina Artemisia absinthium L., Artemisia vulgaris L., Salvia officinalis i drugih, koji se obično koriste u procesu proizvodnje alkoholnih pića. Tako je ovo istraživanje provedeno u svrhu identifikacije kemijskog sastava eteričnih ulja pomoću plinske kromatografije dobivenih različitim tehnikama ekstrakcije (tekuće-tekuće, hidrodestilacije, superkritične ekstrakcije te pomoću mikrovalova) iz biljke pelin Artemisia vulgaris L. Identificirano je ukupno 40 različitih komponenti u eteričnom ulju pelina. Osim toga, rezultati su pokazali da je udio neprihvatljive razine nekih tvari, kao što su α- thujone i β-thujone, bio najmanji u uzorcima koji su dobiveni postupkom mikrovalne ekstrakcije, a njihov sadržaj je iznosio 9, 86% (w / w), odnosno 11, 28% (w / w).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts