Pregled bibliografske jedinice broj: 58792
Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke
Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 58792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke
(Possibilities of storage of goat and cow acidophilus milk with apple juice concentrate addition)
Autori
Čičak, Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.03
Godina
1998
Stranica
76
Mentor
Novaković, Predrag
Ključne riječi
acidofilno kozje i kravlje mlijeko; koncentrat soka jabuke; fizikalno kemijska svojstva; reološka svojstva; skladištenje
(goat and cow acidophilus milk; apple juice concentrate; physico-chemical properties; rheological properties; storage)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u fermentaciji kozjeg i kravljeg mlijeka pri proizvodnji acidofila uz dodatak koncentriranog soka jabuke. Ispitivanja su fokusirana prema utjecaju koncentrata soka jabuke na tijek fermentacije, te na reološke osobine dobivenih proizvoda, kao i na reološke i fizikalno kemijske promjene tijekom skladištenja gotovog proizvoda. Rezultati rada pokazali su da je kozji acidofil brže fermentirao od kravljeg, ali imao manju viskoznost na kraju fermentacije u odnosu na kravlji. Pokazalo se da je optimalan udio dodatka koncentrata soka jabuke za teksturu 1-2%. Tijekom skladištenja koncentrat soka jabuke djelovao je konzervirajuće na uzorke kozjeg i kravljeg acidofila (manje nastale mliječne kiseline i polaganiji pad pH vrijednosti u odnosu na uzorke bez dodatke koncentrata soka jabuke).Kod kozjeg acidofila viskoznost se tijekom skladištenja više povećavala u odnosu na kravlji acidofil.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Predrag Novaković
(mentor)