Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58792

Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke


Čičak, Branko
Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 58792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke
(Possibilities of storage of goat and cow acidophilus milk with apple juice concentrate addition)

Autori
Čičak, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.03

Godina
1998

Stranica
76

Mentor
Novaković, Predrag

Ključne riječi
acidofilno kozje i kravlje mlijeko; koncentrat soka jabuke; fizikalno kemijska svojstva; reološka svojstva; skladištenje
(goat and cow acidophilus milk; apple juice concentrate; physico-chemical properties; rheological properties; storage)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u fermentaciji kozjeg i kravljeg mlijeka pri proizvodnji acidofila uz dodatak koncentriranog soka jabuke. Ispitivanja su fokusirana prema utjecaju koncentrata soka jabuke na tijek fermentacije, te na reološke osobine dobivenih proizvoda, kao i na reološke i fizikalno kemijske promjene tijekom skladištenja gotovog proizvoda. Rezultati rada pokazali su da je kozji acidofil brže fermentirao od kravljeg, ali imao manju viskoznost na kraju fermentacije u odnosu na kravlji. Pokazalo se da je optimalan udio dodatka koncentrata soka jabuke za teksturu 1-2%. Tijekom skladištenja koncentrat soka jabuke djelovao je konzervirajuće na uzorke kozjeg i kravljeg acidofila (manje nastale mliječne kiseline i polaganiji pad pH vrijednosti u odnosu na uzorke bez dodatke koncentrata soka jabuke).Kod kozjeg acidofila viskoznost se tijekom skladištenja više povećavala u odnosu na kravlji acidofil.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čičak, Branko
Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Čičak, B. (1998) 'Mogućnosti proizvodnje i skladištenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}i\v{c}ak, Branko}, year = {1998}, pages = {76}, keywords = {acidofilno kozje i kravlje mlijeko, koncentrat soka jabuke, fizikalno kemijska svojstva, reolo\v{s}ka svojstva, skladi\v{s}tenje}, title = {Mogu\'{c}nosti proizvodnje i skladi\v{s}tenja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatak koncentrata jabuke}, keyword = {acidofilno kozje i kravlje mlijeko, koncentrat soka jabuke, fizikalno kemijska svojstva, reolo\v{s}ka svojstva, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}i\v{c}ak, Branko}, year = {1998}, pages = {76}, keywords = {goat and cow acidophilus milk, apple juice concentrate, physico-chemical properties, rheological properties, storage}, title = {Possibilities of storage of goat and cow acidophilus milk with apple juice concentrate addition}, keyword = {goat and cow acidophilus milk, apple juice concentrate, physico-chemical properties, rheological properties, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font