Pregled bibliografske jedinice broj: 587895
Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije
Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 587895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost kolača u Primorsko goranskoj županije
(Microbiological Quality of Cakes in Primorsko Goranska County)
Autori
Babić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
37
Mentor
Linšak, Željko
Neposredni voditelj
Gobin, Ivana
Ključne riječi
mikrobiologija hrane; kolači; monitoring
(food microbiology; cakes; monitoring)
Sažetak
Kolači se kao lako kvarljive namirnice ubrajaju u rizične namirnice zbog zdravstvenih, ali i gospodarskih posljedica. Pravilno rukovanje navedenim namirnicama, te skladištenje, transport, držanje u hladnom lancu nužni su za osiguranje zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti za potrošače. Kako bi se analizirala zdravstvena ispravnost kolača obrađenih na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije u vremenskom razdoblju od 1.1.2009. do 31.12.2010. analizirano je 759 uzoraka kolača. Tijekom 2009. godine uzorkovano je 428 kolača, od čega je mikrobiološki neispravno bilo 30, 37 %, dok je u narednoj godini broj neispravnih uzoraka bio 27 % od ukupno 331 uzorka. Kao uzrok zdravstvene neispravnosti najveći udio, tijekom dviju godina u kojima je provedeno istraživanje, činile su bakterije iz porodice Enterobacteriaceae. Tijekom 2009. godine njihov udio je bio 25 %, a tijekom 2010. godine bilježi se pad broja enterobakterija za 2, 9 % te je njihov konačan udio tijekom 2010. godine bio 22, 1 %. Broj aerobnih mezofilnih bakterija tijekom dvije godine bilježi povećanje broja bakterija. Osim aerobnih mezofilnih bakterija, zabilježena je povećanje prisutnosti bakterije Staphylococcus aureus u uzorcima kolača. Rezultati dvogodišnjeg istraživanja pokazuju poboljšanje mikrobiološke ispravnosti kolača, uz povećanje dodatne pozornosti na higijenske mjere tijekom proizvodnje, čuvanja i tijekom rukovanja kolačima i to sve u svrhu smanjenja mikrobiološki neispravnih uzoraka u kojima su utvrđeni pripadnici iz porodice Enterobacteriaceae i sve prisutnije aerobne mezofilne bakterije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka