Pregled bibliografske jedinice broj: 587536
Usklađenost označavanja trajnog mlijeka s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu
Usklađenost označavanja trajnog mlijeka s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 587536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usklađenost označavanja trajnog mlijeka s propisima o označavanju hrane na hrvatskom tržištu
(Compatibility of the labels on long-life milk with food labelling regulations on the Croatian market)
Autori
Lopar, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
trajno mlijeko; označavanje hrane; hrvatsko tržište
(long-life milk; food labelling; Croatian market)
Sažetak
U ovom je radu istražena trenutna razina usklađenosti deklaracija na pretpakovinama trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu sa sljedećom zakonskom regulativom: Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN 63/11) i Pravilnik o mlijeku i mliječnim proizvodima (NN 20/09). U radu je pregledano i analizirano ukupno 54 deklaracije, iz sedam trgovačkih centara na području grada Rijeke, u periodu od 03.12.2011. do 25.01.2012. godine. Na tržištu se nalazilo 18 različitih trgovačkih marki, od kojih je sjedište vlasnika 10 trgovačkih marki u Republici Hrvatskoj, 4 u Bosni i Hercegovini, 2 u Njemačkoj, 1 u Sloveniji i 1 u Češkoj. U vrijeme provođenja istraživanja na tržištu je bilo ponuđeno 10 različitih udjela mliječne masti (u rasponu od 0, 5 do 3, 8% m.m.) od kojih je najzastupljenije bilo trajno mlijeko s 2, 8% m.m. (31, 5% proizvoda), a najmanje zastupljeno ono s 1, 0% m. m., (1, 9% proizvoda). Svega 13 proizvoda je sadržavalo određene funkcionalne sastojke, od kojih su dominirali vitamini (53, 8%). Rezultati su pokazali da je kod četiri od ukupno deset obaveznih podataka (udjel mliječne masti, neto količina, rok trajanja te serija ili lot) 100% pregledanih deklaracija bilo sukladno propisima. Za još četiri podatka (naziv hrane, naziv i adresa subjekta, uvjeti čuvanja te isto vidno polje) udjel sukladnih deklaracija kretao se u rasponu od 94 do 98%. Najniži stupanj usklađenosti utvrđen je za navođenje popisa sastojaka (kod 85% proizvoda za koje je postojala obaveza njegova navođenja). U cjelini se može zaključiti da su potrošači trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu u velikoj mjeri korektno informirani o vrsti, količini i kvaliteti proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija