Pregled bibliografske jedinice broj: 587529
Zdravstvene i prehrambene tvrdnje na pretpakovinama trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu
Zdravstvene i prehrambene tvrdnje na pretpakovinama trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 587529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvene i prehrambene tvrdnje na pretpakovinama trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu
(Health and nutrition claims on pre-packages of long-life milk on the Croatian market)
Autori
Ana Vida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
44
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
trajno mlijeko; označavanje; prehrambena tvrdnja; zdravstvena tvrdnja; Hrvatska
(long-life milk; labelling; nutrition claim; health claim; Croatia)
Sažetak
Podaci o obogaćivanju hrane nutrijentima, kao i podaci o hranjivoj vrijednosti te navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na prehrambenim proizvodima, potrošaču omogućuju promišljen izbor hrane. Ako potrošač, zbog zdravstvenih razloga ili zbog vlastitih želja, kontrolira unos hranjivih tvari, ili mu je važno da hrana koju konzumira ima neke povoljne učinke na organizam, veoma je važno da podaci na hrani budu pravilno navedeni. Navođenje takvih podataka na hrani koja se nalazi na tržištu Republike Hrvatske regulirano je: Pravilnikom o hrani obogaćenoj nutrijentima, Pravilnikom o navođenju hranjivih vrijednosti hrane, Pravilnikom o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama te Pravilnikom o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane. Cilj ovog završnog rada bio je provjeriti u kolikoj su mjeri ovi podaci navedeni na pretpakovinama trajnog mlijeka te procijeniti stupanj njihove sukladnosti s propisima. Sakupljeni su podaci s 54 pretpakovine trajnog mlijeka, iz 7 trgovačkih centara s područja grada Rijeke, u razdoblju od 3.12.2011. do 25.1.2012.. Nakon analize podataka, rezultati su pokazali da su samo 22 pretpakovine trajnog mlijeka bile u potpunosti u skladu s odredbama gore navedenih pravilnika. Najčešće nepravilnosti bile su: nenavođenje podataka o hranjivoj vrijednosti prema skupini 2 tamo gdje su takvi podaci trebali biti navedeni, neispravno navođenje podataka o hranjivoj vrijednosti prema skupinama te neispravno navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji. Na temelju ovih podataka o nepravilnostima proizlazi zaključak da je nužno bolje kontrolirati ispravnost navođenja podataka na hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija