Pregled bibliografske jedinice broj: 587312
Izbor sortimenta paprike za hidroponski uzgoj
Izbor sortimenta paprike za hidroponski uzgoj, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 587312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izbor sortimenta paprike za hidroponski uzgoj
(Selection of bell pepper cultivars for soilless culture)
Autori
Ferk, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2012
Stranica
38
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kultivar; kamena vuna; morfometrijska svojstva ploda; tržni prinos
(Capsicum annuum L. cultivar; rockwool; fruit morphometric characteristics; marketable yield)
Sažetak
Provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja morfometrijskih i kvalitativnih svojstava različitih kultivara paprike zvonolikog ploda u hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni. U istraživanje je bilo uključeno osam hibridnih kultivara paprike (Atol, Cila, Dut, Nikita, Olympus, Raiko, Vedrana i 35-88). Sadnja presadnica je obavljena 9. svibnja 2011. godine. Nakon sadnje, periodički je mjerena visina biljaka i broj listova kako bi se utvrdila dinamika rasta. Tijekom vegetacije dnevno su praćene minimalna i maksimalna temperatura i vlaga zraka. pH-, EC-vrijednost i sastav hranjive otopine u spremnicima i zoni korijena utvrđeni su laboratorijskim analizama. Tijekom perioda berbe, od 27. lipnja do 18. listopada obavljeno je 9 berbi. U berbi je utvrđen prinos i masa tržnih plodova, broj tržnih i netržnih plodova po biljci te morfometrijska svojstva tržnih plodova (visina i promjer ploda te debljina perikarpa). Od kvalitativnih svojstava utvrđen je udio suhe tvari i količina L-askorbinske kiseline u plodu. Najveću masu u fazi tehnološke i fiziološke zriobe postignuo je kultivar Olympus (157 g i 206 g). Najveće prinose tržnih plodova u tehnološkoj zriobi ostvarili su kultivari Raiko, Vedrana i 35-88 (5216-5411 g/biljci). Najmanji udio netržnih plodova u tehnološkoj zriobi imao je kultivar Dut (10, 3 %), a u fiziološkoj zriobi kultivar Vedrana (4, 1 %). Prosječna vrijednost udjela suhe tvari kod svih 8 analiziranih kultivara paprike najviša je u stadiju fiziološke zrelosti plodova i iznosi 8, 77 %. Tijekom dozrijevanja plodova trend povećanja udjela suhe tvari u plodovima je očekivan. Najveća količina vitamina C utvrđena je u plodovima kultivara Cila, 139, 44 mg/100 g u stadiju tehnološke zrelosti i 221, 83 mg/100 g u stadiju fiziološke zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)