Pregled bibliografske jedinice broj: 58704
Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja
Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja // XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Pliestić, Stjepan (ur.).
Stubičke Toplice: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 98-105 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 58704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene tehnološke kakvoće šećerne repe tijekom skladištenja
(Changes in sugar beet technical quality during storage)
Autori
Pospišil, Milan ; Mustapić, Zvonko ; Pospišil, Ana ; Jukić, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
/ Pliestić, Stjepan - Stubičke Toplice : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 98-105
Skup
Zrnko 97-XIII međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 22.01.1997. - 24.01.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
šećerna repa; skladištenje; tehnološka kakvoća
(sugar beet; storage; technical quality)
Sažetak
Zbog nemogućnosti sinhronizacije vađenja, transporta i prerade šećerne repe dolazi do neophodnosti skladištenja. Nakon vađenja u korijenu šećerne repe se odvijaju procesi biološke, biokemijske i mikrobiološke prirode koji imaju za posljedicu gubitke kako u masi korijena, tako i u količini polarizacijskog šećera i pogoršanje niza tehnoloških osobina koje se teško uočavaju. Veličina gubitaka uslovljena je nizom čimbenika, a uglavnom kakvoćom sirovine, odnosno stupnjem tehnološke zrelosti repe te načina i kakvoće vađenja, zdravstvenim stanjem, ako i režimom koji vlada u skladištu (hrpi) temperaturna kretanja i vlažnost zraka. Na veličinu gubitaka šećera tijekom skladištenja osobito utječe stupanj uvelosti korijena šećerne repe. Ukoliko je repa duže ležala na polju, povećavaju se gubici šećera i mase korijena. Pravilnim i u pravo vrijeme izvedenim skladištenjem repe, gubici šećera su znatno niži, a zajedničkim radom i proizvođača i prerađivača oni se mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Smanjenje gubitaka šećera tijekom skladištenja postiže se kontrolom uvjeta uskladištenja, pokrivanjem repnih prizmi pomoću zaštitnih pokrivača te primjenom kemijskih sredstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)