Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 586789

Odnos koncentracija selena u kozjem mesu prema razinama u iznutricama i mlijeku


Koić, Ivana
Odnos koncentracija selena u kozjem mesu prema razinama u iznutricama i mlijeku, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 586789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos koncentracija selena u kozjem mesu prema razinama u iznutricama i mlijeku
(Relationship between selenium concentration in goat meat and levels in offal meat and milk)

Autori
Koić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
03.07

Godina
2012

Stranica
54

Mentor
Klapec, Tomislav

Ključne riječi
selen; kozje meso; kozje iznutrice; kozje mlijeko
(selenium; goat meat; goat offal meat; goat milk)

Sažetak
Zadatak ovog rada je bio ispitati količine selena (Se) koje se nalaze u kozjem mesu te ih korelirati s količinama selena u jetri, bubrezima i mlijeku. Uzorci su dobiveni od koza iz više domaćinstava na području Baranje. Koze su pet mjeseci suplementirane preparatom Selplex, proizvođača Nutritech, Auckland (Novi Zeland). Ispitano je 19 uzorka mesa, 20 uzoraka jetre, 22 uzorka bubrega i 37 uzoraka mlijeka. Razaranje uzorka je provedeno vlažnim spaljivanjem uzoraka u mikrovalnom uređaju uz 65% HNO3 i 30% H2O2. Udio selena u otopinama određen je atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Utvrđene su sljedeće koncentracije (izražene na izvornu masu uzorka): meso 59, 37 – 1038, 08 ng/g, bubrezi 566, 10 - 1004, 32 ng/g, jetra 186, 60 - 960, 24 ng/g, te mlijeko 9, 41 - 180, 99 ng/g. Usporedbom uzoraka nije utvrđena statistički značajna povezanost koncentracija Se u mesu s razinama u uzorcima jetre, bubrega ili mlijeka. Postoji tek slaba negativna povezanost između uzoraka bubrega i mlijeka. Drugim riječima, što je više selena izlučeno preko bubrega, manja koncentracija je utvrđena u mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koić, Ivana
Odnos koncentracija selena u kozjem mesu prema razinama u iznutricama i mlijeku, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Koić, I. (2012) 'Odnos koncentracija selena u kozjem mesu prema razinama u iznutricama i mlijeku', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Koi\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {54}, keywords = {selen, kozje meso, kozje iznutrice, kozje mlijeko}, title = {Odnos koncentracija selena u kozjem mesu prema razinama u iznutricama i mlijeku}, keyword = {selen, kozje meso, kozje iznutrice, kozje mlijeko}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Koi\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {54}, keywords = {selenium, goat meat, goat offal meat, goat milk}, title = {Relationship between selenium concentration in goat meat and levels in offal meat and milk}, keyword = {selenium, goat meat, goat offal meat, goat milk}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font