Pregled bibliografske jedinice broj: 586003
Utvrđivanje mehaničkog oštećenja ploda jabuke tijekom berbe i transporta do skladišta
Utvrđivanje mehaničkog oštećenja ploda jabuke tijekom berbe i transporta do skladišta, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 586003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje mehaničkog oštećenja ploda jabuke tijekom berbe i transporta do skladišta
(Determination of mechanical damage to apple fruit during harvest and transport to storage)
Autori
Barković, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2012
Stranica
62
Mentor
Pliestić, Stjepan
Ključne riječi
Idared; Granny Smith; Zlatni delišes; kakvoća plodova; oštećenje plodova; tvrdoća; transport; berba; pH; vitamin C; kiselost; suha tvar
(Idared; Granny Smith; Golden Delicious; fruit quality; fruit damage; hardness; transportation; harvest; pH; vitamin C; acidity; dry matter)
Sažetak
U istraživanju oštećivanja plodova jabuka obuhvaćene su sorte: Granny Smith, Zlatni delišes i Idared. Kakvoća plodova utvrđena je standardnim metodama, pri čemu su od kemijskih parametara kakvoće određeni: pH vrijednost, vitamin C, ukupna kiselost, ukupna suha tvar te topljiva suha tvar. U laboratoriju je provedena simulacija oštećenja koja se mogu pojaviti tijekom branja i transporta. Izmjerene su sile i oštećenja koja se javljaju pri slobodnom padu plodova jabuka na pod dvije vrste komercijalnih paletnih sanduka (drvenih i plastičnih). Početne tvrdoće svježih plodova iznosile su za sortu Idared 4, 96 kg/cm2, za sortu Granny Smith 7, 58 kg/cm2, a za sortu Zlatni delišes 5, 78 kg/cm2. U srazu sa drvenom podlogom došlo je do smanjenja tvrdoće na mjestu udarca 43, 55 % kod sorte Idared, 37, 99 % kod sorte Granny Smith i 18, 68 % kod sorte Zlatni delišes. Kod sraza sa plastičnom podlogom, smanjenje tvrdoće na mjestu udara je bilo manje i iznosilo je 5, 24 % kod sorte Idared, 28, 76 % kod sorte Granny Smith, te 1, 38 % kod sorte Zlatni delišes. U srazu sa drvenom podlogom nakon prolaska kroz uspornike, došlo je do manjeg smanjenja tvrdoće na mjestu udarca i to za 7, 26 % kod sorte Idared, 6, 33 % kod sorte Granny Smith i 1, 38 % kod sorte Zlatni delišes. Kod sraza sa plastičnom podlogom nakon prolaska kroz uspornike, smanjenje tvrdoće na mjestu udara iznosilo je 5, 24 % kod sorte Idared, 11, 61 % kod sorte Granny Smith, dok je kod sorte Zlatni delišes došlo do neznatnog povećanja tvrdoće. Nakon skladištenja od 7 dana u hladnjaku (5-7 ºC) i 2 dana na sobnoj temperaturi(24 ºC) nije došlo do značajnijih promjena u tvrdoći i kemijskom sastavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)