Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 585161

Ispitivanje korozijskog ponašanja CuNiFe legure u fermentiranom zelenom čaju


Bijelić, Milan
Ispitivanje korozijskog ponašanja CuNiFe legure u fermentiranom zelenom čaju, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 585161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje korozijskog ponašanja CuNiFe legure u fermentiranom zelenom čaju
(Investigation of corrosion behavior of CuNiFe alloy in fermented green tea)

Autori
Bijelić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
22.03

Godina
2012

Stranica
40

Mentor
Vrsalović, Ladislav

Ključne riječi
korozija; zeleni čaj; CuNiFe legura
(corrosion; green tea; CuNiFe alloy)

Sažetak
U radu je ispitano korozijsko ponašanje uzoraka CuNiFe legure u otopini fermentiranog zelenog čaja čiji je pH iznosio 3.25. Ispitivanja su provedena elektrokemijskim i neelektrokemijskim metodama. Od elektrokemijskih metoda korištene su metode praćenja potencijala otvorenog strujnog kruga u ovisnosti o vremenu, metoda linearne polarizacije i potenciodinamička polarizacijska metoda. Ispitivanja su provedena pri temperaturama elektrolita 20, 30 i 40 oC, kao i uz miješanje otopine magnetskom miješalicom s brzinom vrtnje miješala od 250 o min-1. Od neelektrokemijskih metoda provedena je metoda mjerenja gubitka mase uzorka CuNiFe legure pri čemu je gubitak mase određivan nakon 24, 48 i 72 h od uranjanja uzoraka u otopinu fermentiranog zelenog čaja. Površine elektroda i uzoraka nakon provedenih mjerenja ispitane su pomoću optičkog mikroskopa uz uvećanje od 100 puta. Rezultati istraživanja pokazuju da dolazi do korozije CuNiFe legure u fermentiranom zelenom čaju pri čemu ona postaje izražajnija povišenjem temperature otopine kao i uz miješanje. Mjerenja gubitka mase su pokazala da s povećanjem vremena izlaganja uzoraka otopini fermentiranog zelenog čaja dolazi do većeg gubitka mase. Na površini uzorka jasno su vidljiva oštećenja uzrokovana korozijskim procesom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ladislav Vrsalović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bijelić, Milan
Ispitivanje korozijskog ponašanja CuNiFe legure u fermentiranom zelenom čaju, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bijelić, M. (2012) 'Ispitivanje korozijskog ponašanja CuNiFe legure u fermentiranom zelenom čaju', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bijeli\'{c}, Milan}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {korozija, zeleni \v{c}aj, CuNiFe legura}, title = {Ispitivanje korozijskog pona\v{s}anja CuNiFe legure u fermentiranom zelenom \v{c}aju}, keyword = {korozija, zeleni \v{c}aj, CuNiFe legura}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bijeli\'{c}, Milan}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {corrosion, green tea, CuNiFe alloy}, title = {Investigation of corrosion behavior of CuNiFe alloy in fermented green tea}, keyword = {corrosion, green tea, CuNiFe alloy}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font