Pregled bibliografske jedinice broj: 584853
Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću
Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću, 2010., magistarski rad, Sveučilište u Osijeku u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković, Osijek
CROSBI ID: 584853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću
(The presence and significance of Listeria monocytogenes in minimally processed and refrigerated vegetables)
Autori
Kovačević, Mira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Sveučilište u Osijeku u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
2010
Stranica
69
Mentor
Piližota, Vlasta
Ključne riječi
minimalno procesirano i hlađeno povrće; Listeria monocytogenes; listerioza; mikrobiološki kriteriji; sigurnost hrane
(minimally processed and refrigerated vegetables; Listeria monocytogenes; listeriosis; microbiological criteria; food safety)
Sažetak
Minimalno procesirano i hlađeno povrće ima visok potencijal za kontaminaciju bakterijom Listeria monocytogenes. U razdoblju od ožujka 2008. do travnja 2009. godine analizirano je 100 uzoraka minimalno procesiranog i hlađenog povrća iz osječkih trgovina na prisutnost Listeria spp. Ispitane su zelene, delikates i kupus salate, miješano, lisnato povrće i korjenasto povrće. Listeria spp. dokazane su u 20 % uzoraka, a L. monocytogenes u 1 % uzoraka u broju <100 cfu/g. Preživljavanje i rast L. monocytogenes ispitano je na 50 laboratorijski inokuliranih uzoraka minimalno procesiranih i hlađenih zelenih, kupus i delikates salata te miješanog i korjenastog povrća. Preživljavanje inokuliranog soja je utvrđeno u svim grupama ispitanog minimalnog procesiranog i hlađenog povrća čuvanog na temperaturi hlađenja do isteka trajnosti. Utvrđena je djelomična ili potpuna inhibicija rasta L. monocytogenes na inokuliranom miješanom i korjenastom povrću. Rast populacije je u svim inokuliranim uzorcima bio slab pri prikladnoj temperaturi hlađenja. Mikrobiološka ispravnost ispitanog minimalno procesiranog i hlađenog povrća iz osječkih trgovina je zadovoljavajuća s obzirom na prisutnost/odsutnost L. monocytogenes. Prisutnost L. monocytogenes i drugih Listeria spp., te utvrđena mogućnost preživljavanja i rasta L. monocytogenes na ovim proizvodima ukazuje da rizici pri konzumaciji i vjerojatnost pojavljivanja štetnog utjecaja na zdravlje ljudi nisu potpuno otklonjeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Poslijediplomski interdisciplinarni specijalistički studij Zaštita prirode i okoliša
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(mentor)