Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 584853

Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću


Kovačević, Mira
Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću, 2010., magistarski rad, Sveučilište u Osijeku u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković, Osijek


CROSBI ID: 584853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću
(The presence and significance of Listeria monocytogenes in minimally processed and refrigerated vegetables)

Autori
Kovačević, Mira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Sveučilište u Osijeku u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković

Mjesto
Osijek

Datum
29.10

Godina
2010

Stranica
69

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
minimalno procesirano i hlađeno povrće; Listeria monocytogenes; listerioza; mikrobiološki kriteriji; sigurnost hrane
(minimally processed and refrigerated vegetables; Listeria monocytogenes; listeriosis; microbiological criteria; food safety)

Sažetak
Minimalno procesirano i hlađeno povrće ima visok potencijal za kontaminaciju bakterijom Listeria monocytogenes. U razdoblju od ožujka 2008. do travnja 2009. godine analizirano je 100 uzoraka minimalno procesiranog i hlađenog povrća iz osječkih trgovina na prisutnost Listeria spp. Ispitane su zelene, delikates i kupus salate, miješano, lisnato povrće i korjenasto povrće. Listeria spp. dokazane su u 20 % uzoraka, a L. monocytogenes u 1 % uzoraka u broju <100 cfu/g. Preživljavanje i rast L. monocytogenes ispitano je na 50 laboratorijski inokuliranih uzoraka minimalno procesiranih i hlađenih zelenih, kupus i delikates salata te miješanog i korjenastog povrća. Preživljavanje inokuliranog soja je utvrđeno u svim grupama ispitanog minimalnog procesiranog i hlađenog povrća čuvanog na temperaturi hlađenja do isteka trajnosti. Utvrđena je djelomična ili potpuna inhibicija rasta L. monocytogenes na inokuliranom miješanom i korjenastom povrću. Rast populacije je u svim inokuliranim uzorcima bio slab pri prikladnoj temperaturi hlađenja. Mikrobiološka ispravnost ispitanog minimalno procesiranog i hlađenog povrća iz osječkih trgovina je zadovoljavajuća s obzirom na prisutnost/odsutnost L. monocytogenes. Prisutnost L. monocytogenes i drugih Listeria spp., te utvrđena mogućnost preživljavanja i rasta L. monocytogenes na ovim proizvodima ukazuje da rizici pri konzumaciji i vjerojatnost pojavljivanja štetnog utjecaja na zdravlje ljudi nisu potpuno otklonjeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Poslijediplomski interdisciplinarni specijalistički studij Zaštita prirode i okoliša



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Mira
Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću, 2010., magistarski rad, Sveučilište u Osijeku u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković, Osijek
Kovačević, M. (2010) 'Prisutnost i značenje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hlađenom povrću', magistarski rad, Sveučilište u Osijeku u suradnji sa Institutom Ruđer Bošković, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Mira}, year = {2010}, pages = {69}, keywords = {minimalno procesirano i hla\djeno povr\'{c}e, Listeria monocytogenes, listerioza, mikrobiolo\v{s}ki kriteriji, sigurnost hrane}, title = {Prisutnost i zna\v{c}enje bakterije Listeria monocytogenes u minimalno procesiranom i hla\djenom povr\'{c}u}, keyword = {minimalno procesirano i hla\djeno povr\'{c}e, Listeria monocytogenes, listerioza, mikrobiolo\v{s}ki kriteriji, sigurnost hrane}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Mira}, year = {2010}, pages = {69}, keywords = {minimally processed and refrigerated vegetables, Listeria monocytogenes, listeriosis, microbiological criteria, food safety}, title = {The presence and significance of Listeria monocytogenes in minimally processed and refrigerated vegetables}, keyword = {minimally processed and refrigerated vegetables, Listeria monocytogenes, listeriosis, microbiological criteria, food safety}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font