Pregled bibliografske jedinice broj: 58451
Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka
Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka // Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 42 (2000), 5; 235-244 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 58451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konvekcijsko sušenje zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka
(Convection drying of Wheat grains - cultivars Marija and Žitarka)
Autori
Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jukić, Željko ; Androšević, Martin
Izvornik
Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 42
(2000), 5;
235-244
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sušenje; zrno pšenice; kultivar; cooking
(drying; wheat grains; cultivar; cooking)
Sažetak
Rad obuhvaća istraživanja utjecaja cooking postupka na brzinu otpuštanja vode iz zrna pšenice kultivara Marija i Žitarka. Pri unaprijed zadanim parametrima temperature i brzine zraka, kao i vlažnosti zrna dobiveno je da se kultivar Marija i nakon cooking postupka duže sušio od kultivara Žitarka (Marija w = 23, 833e-0, 0132t, Žitarka w = 25, 169e-0, 018t). Istovremeno zbog usporedbe su sušeni kultivari neposredno nakon ubiranja i dobiveno je da se također Marija suši duže od Žitarke (Marija w = 16, 981e-0, 0226t, Žitarka w = 16, 686e-0, 0226t). Proizlazi da zrno pšenice tretirano cooking postupkom sporije otpušta vlagu u procesu sušenja, od zrna koje je sušeno klasičnom metodom. Uzrok tome može se povezati sa narušavanjem kapilarne strukture zrna zbog povišenih temperatua i tlaka kojima se zrno izlaže.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB