Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 584292

Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača


Banjari, Ines; Petrović, Ivana
Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača // Zbornik sažetaka 3. studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem / Fotak, Luka ; Pal, Sven (ur.).
Rijeka: Medicinsi fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2012. str. 50-51 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 584292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača
(Recognition of functional foods among consumers)

Autori
Banjari, Ines ; Petrović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 3. studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem / Fotak, Luka ; Pal, Sven - Rijeka : Medicinsi fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2012, 50-51

Skup
3. studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 25.05.2012. - 27.05.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
funkcionalna hrana; potrošači; stavovi
(functional foods; consumers; attitudes)

Sažetak
UVOD: Funkcionalna hrana je dio novorastućeg tržišta koje pruža nebrojene mogućnosti, što proizvođačima, što potrošačima. Sam pojam funcionalne hrana obuhvaća svu hranu kojoj je nešto uklonjeno, zamijenjeno ili dodano, a s ciljem poboljšanja zdravlja čovjeka. Osim osoba s izraženim zdravstvenim tegobama, funkcionalna hrana je namijenjena i inače zdravim osobama koje svjesno brinu o svome zdravlju, te zbog određenih genetskih predispozicija ili načina života češće odabiru upravo funkcionalne proizvode. Međutim, često ti proizvodi nisu prepoznati od strane potošača. Neki od proizvoda koji se konzumiraju na redovitoj bazi (npr. mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće) uopće nisu prepoznati, od strane potrošača, kao funkcionalni proizvod. Dijelom je neprepoznavanje od strane potrošača povezano i s lošom deklaracijom te nedovoljnom edukacijom o sastavu i zdravstvenom učinku određenih proizvoda. CILJ RADA: Ispitati poznavanje i prepoznavanje funkcionalne hrane među potrošačima, te njihove stavove oko odabira i konzumiranja istih. METODE: Razvijena je anketa o funkcionalnoj hrani prema istraživanju Landström i suradnika (Landström i sur., 2007). Anketom su obuhvaćena pitanja o općim životnim karakteristikama ispitanika, osobnom stavu o brizi za zdravlje, te pitanja vezana uz poznavanje pojma funkcionalne hrane, odabir i konzumiranje specifičnih skupina funcionalnih proizvoda, te očekivanja potrošača vezana uz zdravstvene dobrobiti. Anketu je ispunilo 59 potrošača, dobi 18 – 51 godine, 27, 1% muškaraca i 72, 9% žena. REZULTATI: Prema osobnom stavu, 84, 7% ispitanika smatra da se brine o svome zdravlju. 23, 7% ispitanika je izjavilo kako ima neki zdravstveni problem i isto toliko ih je izjavilo da je na redukcijskoj dijeti koja nije povezana s njihovim zdravstvenim stanjem. O funkcionalnim proizvodima ništa nije čulo 15, 3% ispitanika, a 22, 0% ih je izjavilo kako ne kupuje ove proizvode. Najveći dio potrošača (35, 6%) je primijetilo poboljšanje nakon konzumiranja nekog od funkcionalnih proizvoda, no s druge strane, veliki dio potrošača nije očekivao nikakvo poboljšanje (22, 0%) ili pak ne zna (25, 5%). Najveći dio potrošača (59, 3%) smatra kako na našem tržištu nema dovoljno funkcionalnih proizvoda, te bi čak 94, 9% potrošača kupilo novi funkcionalni proizvod na tržištu, međutim prilikom odabira i kupovine takvog proizvoda, cijena za 76, 3% potrošača predstavlja važan čimbenik. ZAKLJUČAK: Istraživanje je pokazalo kako su potrošači otvoreni prema tržištu funkcionalnih proizvoda te, samim time što su cijenu istanuli kao važan čimbenik prilikom odabira i kupovine, stavljaju izazov pred proizvođače. Ujedno, stavovi potrošača ukazuju na potrebu, ali i otvaraju prostor za promidžbu i edukaciju o određenim tipovima funkcionalnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines; Petrović, Ivana
Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača // Zbornik sažetaka 3. studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem / Fotak, Luka ; Pal, Sven (ur.).
Rijeka: Medicinsi fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2012. str. 50-51 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Banjari, I. & Petrović, I. (2012) Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača. U: Fotak, L. & Pal, S. (ur.)Zbornik sažetaka 3. studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Banjari, Ines and Petrovi\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {50-51}, keywords = {funkcionalna hrana, potro\v{s}a\v{c}i, stavovi}, title = {Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potro\v{s}a\v{c}a}, keyword = {funkcionalna hrana, potro\v{s}a\v{c}i, stavovi}, publisher = {Medicinsi fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines and Petrovi\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {50-51}, keywords = {functional foods, consumers, attitudes}, title = {Recognition of functional foods among consumers}, keyword = {functional foods, consumers, attitudes}, publisher = {Medicinsi fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font