Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583824

Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje


Kopjar, Mirela; Šubarić, Drago; Piližota Vlasta
Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje // Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (2012), 1; 22-35 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 583824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje
(Glucosinolates: Bioavailability and influence on human health)

Autori
Kopjar, Mirela ; Šubarić, Drago ; Piližota Vlasta

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti (2233-1220) 1 (2012), 1; 22-35

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
glukozinolati ; razgradni produkti ; biodostupnost ; zdravlje ljudi
(glucosinolates ; degradation products ; bioavailability ; health)

Sažetak
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka. Ubrajaju se u specifičnu skupinu kemijskih spojeva tzv. 'fitokemikalija' koja je zastupljena u 16 botaničkih porodica reda Capparales. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, roktvica, repa, gorušica. U ovom radu obuhvatiti će se svi parametri koji vladaju u različitim stadijima od uzgoja do prerade povrća iz porodice Brassicaceae, na biodostupnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata, i na zdravlje ljudi. Glukozinolati su kemijski stabilni sve dok ne dođu u kontakt s enzimom mirozinazom (β-tioglukozid glukohidrolaza ; EC 3.2.1.147). Hidroliziraju se u niz biološki aktivnih tvari (izoticijanati, indol-3-karbinol). Osim što se konzumira svježe, povrće se vrlo često procesira, te ovisno o uvjetima prerade, prisutni glukozinolati se mogu razgraditi što može imati za posljedicu promjenu njihove biološke aktivnosti. Mnogobrojna epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja povrća iz porodice Brassicaceae, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. U radu će biti obrađen mehanizam njihovog pozitivnog djelovanja (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje). Osim što imaju pozitivan učinak u ljudskom organizmu, glukozinolati i njihovi razgradni produkti mogu imati i antinutritivni učinak, što je također potrebno uzeti u obzir, međutim, potrebno je provesti još istraživanja u tom smjeru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Mirela Kopjar (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kopjar, Mirela; Šubarić, Drago; Piližota Vlasta
Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje // Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (2012), 1; 22-35 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Kopjar, M., Šubarić, D. & Piližota Vlasta (2012) Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje. Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (1), 22-35.
@article{article, author = {Kopjar, Mirela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2012}, pages = {22-35}, keywords = {glukozinolati, razgradni produkti, biodostupnost, zdravlje ljudi}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti}, volume = {1}, number = {1}, issn = {2233-1220}, title = {Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje}, keyword = {glukozinolati, razgradni produkti, biodostupnost, zdravlje ljudi} }
@article{article, author = {Kopjar, Mirela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2012}, pages = {22-35}, keywords = {glucosinolates, degradation products, bioavailability, health}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti}, volume = {1}, number = {1}, issn = {2233-1220}, title = {Glucosinolates: Bioavailability and influence on human health}, keyword = {glucosinolates, degradation products, bioavailability, health} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font