Pregled bibliografske jedinice broj: 583824
Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje
Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje // Hrana u zdravlju i bolesti, 1 (2012), 1; 22-35 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 583824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Glukozinolati: Biodostupnost i utjecaj na zdravlje
(Glucosinolates: Bioavailability and influence on
human health)
Autori
Kopjar, Mirela ; Šubarić, Drago ; Piližota Vlasta
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti (2233-1220) 1
(2012), 1;
22-35
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
glukozinolati ; razgradni produkti ; biodostupnost ; zdravlje ljudi
(glucosinolates ; degradation products ; bioavailability ; health)
Sažetak
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka. Ubrajaju se u specifičnu skupinu kemijskih spojeva tzv. 'fitokemikalija' koja je zastupljena u 16 botaničkih porodica reda Capparales. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, roktvica, repa, gorušica. U ovom radu obuhvatiti će se svi parametri koji vladaju u različitim stadijima od uzgoja do prerade povrća iz porodice Brassicaceae, na biodostupnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata, i na zdravlje ljudi. Glukozinolati su kemijski stabilni sve dok ne dođu u kontakt s enzimom mirozinazom (β-tioglukozid glukohidrolaza ; EC 3.2.1.147). Hidroliziraju se u niz biološki aktivnih tvari (izoticijanati, indol-3-karbinol). Osim što se konzumira svježe, povrće se vrlo često procesira, te ovisno o uvjetima prerade, prisutni glukozinolati se mogu razgraditi što može imati za posljedicu promjenu njihove biološke aktivnosti. Mnogobrojna epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja povrća iz porodice Brassicaceae, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. U radu će biti obrađen mehanizam njihovog pozitivnog djelovanja (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje). Osim što imaju pozitivan učinak u ljudskom organizmu, glukozinolati i njihovi razgradni produkti mogu imati i antinutritivni učinak, što je također potrebno uzeti u obzir, međutim, potrebno je provesti još istraživanja u tom smjeru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts