Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 58349

Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze


Dražina, Ana
Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 58349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze
(Lactose hydrolysis from whey with enzyme b-D-galactosidase)

Autori
Dražina, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2000

Stranica
44

Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna

Ključne riječi
b-D-galaktozidaza; laktoza; sirutka; Saccharomyces cerevisiae; etanol iz sirutke
(b-D galactosidase; lactose; whey; Saccharomyces cerevisiae; ethanol from whey)

Sažetak
Ovaj rad se temelji na određivanju optimalne količine enzima b-D-galaktozidaze za hidrolizu laktoze iz sirutke u svrhu korištenja kvasca Saccharomyces cerevisiae TVG4 u fermentaciji laktoze iz sirutke za proizvodnju alkohola i kvaščeve biomase. Prije fermentacije je provedena hidroliza laktoze iz sirutke (10% laktoze u sirutki) dodatkom 1,3,5 i 7% enzima b-D-galaktozidaze. Hidroliza je praćena tijekom 2 sata pri pH 6-7 i temperaturi 40-50°C. Najbolja hidroliza (preko 80%) postignuta je u podlozi sa dodatkom 7% enzima, dok je u podlogama sa 3 i 5 % enzima hidroliza oko 70%. Hidrolizom različitih količina laktoze iz sirutke (3,5,7 i 10%) dodatkom 3% enzima b-D-galaktozidaze, utvrđeno je da se najbrža hidroliza postiže u podlozi sa 3% laktoze. Najbolji prinos alkohola postignut je u podlozi hidroliziranoj s 5% enzima laktaze u semiaerobnim uvjetima (dobiveno je oko 3,5 % etanola).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058502

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Stehlik-Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dražina, Ana
Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dražina, A. (2000) 'Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dra\v{z}ina, Ana}, year = {2000}, pages = {44}, keywords = {b-D-galaktozidaza, laktoza, sirutka, Saccharomyces cerevisiae, etanol iz sirutke}, title = {Hidroliza laktoze iz sirutke pomo\'{c}u enzima b-D-galaktozidaze}, keyword = {b-D-galaktozidaza, laktoza, sirutka, Saccharomyces cerevisiae, etanol iz sirutke}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dra\v{z}ina, Ana}, year = {2000}, pages = {44}, keywords = {b-D galactosidase, lactose, whey, Saccharomyces cerevisiae, ethanol from whey}, title = {Lactose hydrolysis from whey with enzyme b-D-galactosidase}, keyword = {b-D galactosidase, lactose, whey, Saccharomyces cerevisiae, ethanol from whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font