Pregled bibliografske jedinice broj: 58349
Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze
Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 58349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidroliza laktoze iz sirutke pomoću enzima b-D-galaktozidaze
(Lactose hydrolysis from whey with enzyme b-D-galactosidase)
Autori
Dražina, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2000
Stranica
44
Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna
Ključne riječi
b-D-galaktozidaza; laktoza; sirutka; Saccharomyces cerevisiae; etanol iz sirutke
(b-D galactosidase; lactose; whey; Saccharomyces cerevisiae; ethanol from whey)
Sažetak
Ovaj rad se temelji na određivanju optimalne količine enzima b-D-galaktozidaze za hidrolizu laktoze iz sirutke u svrhu korištenja kvasca Saccharomyces cerevisiae TVG4 u fermentaciji laktoze iz sirutke za proizvodnju alkohola i kvaščeve biomase.
Prije fermentacije je provedena hidroliza laktoze iz sirutke (10% laktoze u sirutki) dodatkom 1,3,5 i 7% enzima b-D-galaktozidaze. Hidroliza je praćena tijekom 2 sata pri pH 6-7 i temperaturi 40-50°C.
Najbolja hidroliza (preko 80%) postignuta je u podlozi sa dodatkom 7% enzima, dok je u podlogama sa 3 i 5 % enzima hidroliza oko 70%. Hidrolizom različitih količina laktoze iz sirutke (3,5,7 i 10%) dodatkom 3% enzima b-D-galaktozidaze, utvrđeno je da se najbrža hidroliza postiže u podlozi sa 3% laktoze. Najbolji prinos alkohola postignut je u podlozi hidroliziranoj s 5% enzima laktaze u semiaerobnim uvjetima (dobiveno je oko 3,5 % etanola).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058502
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Stehlik-Tomas
(mentor)