Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583480

Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača


Knežević, Nada; Ščetar, Mario; Galić, Kata
Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 1-2; 126-131 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 583480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača
(Possibilities of nanotechnology application in the food sector with reference on its consumers acceptance)

Autori
Knežević, Nada ; Ščetar, Mario ; Galić, Kata

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7 (2012), 1-2; 126-131

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
hrana ; nanotehnologija ; nanomaterijal ; istraživanje potrošača
(food ; nanotechnology ; nanomaterial ; consumer opinion)

Sažetak
Nanotehnologija je jedna od najnovijih tehnologija koja je našla svoju primjenu u raznim granama industrije, uključujući i prehrambenu industriju. Ona ima važan utjecaj na znanost o hrani od toga kako je hrana proizvedena, pa sve do toga kako je zapakirana. Nanotehnologija nudi niz prednosti za industriju i potrošače, ali treba uzeti u obzir i moguće rizike. Dostupna literatura ukazuje da mnoge nejasnoće oko nanomaterijala još uvijek postoje, uključujući i mogućnost bioakumulacije pa tako i potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje. Dok je moguća primjena nanotehnologije zaista široka i raznolika, razvoj se suočio s određenim oprezom, a napredak može biti stopiran zbog nedostatnog financiranja projekata i zbog potencijalnih rizika. U ovom radu prikazani su aspekti primjene nanotehnologije u prehrambenoj industriji, zakonodavni okvir te mišljenje potrošača o pitanju korištenja nanotehnologije u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj

Profili:

Avatar Url Kata Galić (autor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)

Avatar Url Nada Knežević (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Nada; Ščetar, Mario; Galić, Kata
Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 1-2; 126-131 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Knežević, N., Ščetar, M. & Galić, K. (2012) Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (1-2), 126-131.
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Nada and \v{S}\v{c}etar, Mario and Gali\'{c}, Kata}, year = {2012}, pages = {126-131}, keywords = {hrana, nanotehnologija, nanomaterijal, istra\v{z}ivanje potro\v{s}a\v{c}a}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihva\'{c}anje od strane potro\v{s}a\v{c}a}, keyword = {hrana, nanotehnologija, nanomaterijal, istra\v{z}ivanje potro\v{s}a\v{c}a} }
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Nada and \v{S}\v{c}etar, Mario and Gali\'{c}, Kata}, year = {2012}, pages = {126-131}, keywords = {food, nanotechnology, nanomaterial, consumer opinion}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Possibilities of nanotechnology application in the food sector with reference on its consumers acceptance}, keyword = {food, nanotechnology, nanomaterial, consumer opinion} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font