Pregled bibliografske jedinice broj: 583371
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 1; 52-59 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 583371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim
sastojcima
(Enrichment of poultry products with functional
ingredients)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Škrtić, Zoran
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 18
(2012), 1;
52-59
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
peradarski proizvodi ; funkcionalna hrana ; selen ; masne kiseline ; karnozin
(poultry products ; functional food ; selenium ; fatty acids ; carnosine)
Sažetak
Primarna je uloga hrane osiguravanje hranjivih tvari dovoljnih za podmirivanje nutritivnih potreba. Međutim, unazad nekoliko godina sve je više znanstvenih dokaza koji potvrđuju pretpostavke da određena hrana ili sastojci hrane imaju pozitivan fiziološki i psihološki utjecaj na zdravlje. Funkcionalna je hrana obogaćena sastojcima koji povoljno utječu na jednu ili više funkcija u organizmu. Konzumacijom funkcionalne hrane potrošač može očekivati zdravstvenu korist. Proizvodnja peradarskih proizvoda kao funkcionalne hrane izuzetno se razvija u stranim zemljama, dok je udio takvih proizvoda na domaćem tržištu prehrambenih proizvoda neznatan. Cilj je ovoga rada prikazati mogućnosti obogaćivanja peradarskih proizvoda, kao što su meso brojlera i pura te kokošja jaja, koji se mogu okarakterizirati kao funkcionalna hrana. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su polinezasićene masne kiseline (αLNA, EPA i DHA) i antioksidansi. Obogaćivanje peradarskih namirnica navedenim sastojcima povoljnim za zdravlje predmet je mnogih istraživanja, ali je značajno u novije vrijeme proučavanje održivosti takvih proizvoda na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International, SCOPUS, DOAJ, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu