Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583371

Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima


Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Grčević, Manuela; Škrtić, Zoran
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 1; 52-59 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 583371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima
(Enrichment of poultry products with functional ingredients)

Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Škrtić, Zoran

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 18 (2012), 1; 52-59

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
peradarski proizvodi ; funkcionalna hrana ; selen ; masne kiseline ; karnozin
(poultry products ; functional food ; selenium ; fatty acids ; carnosine)

Sažetak
Primarna je uloga hrane osiguravanje hranjivih tvari dovoljnih za podmirivanje nutritivnih potreba. Međutim, unazad nekoliko godina sve je više znanstvenih dokaza koji potvrđuju pretpostavke da određena hrana ili sastojci hrane imaju pozitivan fiziološki i psihološki utjecaj na zdravlje. Funkcionalna je hrana obogaćena sastojcima koji povoljno utječu na jednu ili više funkcija u organizmu. Konzumacijom funkcionalne hrane potrošač može očekivati zdravstvenu korist. Proizvodnja peradarskih proizvoda kao funkcionalne hrane izuzetno se razvija u stranim zemljama, dok je udio takvih proizvoda na domaćem tržištu prehrambenih proizvoda neznatan. Cilj je ovoga rada prikazati mogućnosti obogaćivanja peradarskih proizvoda, kao što su meso brojlera i pura te kokošja jaja, koji se mogu okarakterizirati kao funkcionalna hrana. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su polinezasićene masne kiseline (αLNA, EPA i DHA) i antioksidansi. Obogaćivanje peradarskih namirnica navedenim sastojcima povoljnim za zdravlje predmet je mnogih istraživanja, ali je značajno u novije vrijeme proučavanje održivosti takvih proizvoda na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Grčević, Manuela; Škrtić, Zoran
Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 1; 52-59 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kralik, G., Kralik, Z., Grčević, M. & Škrtić, Z. (2012) Obogaćivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima. Poljoprivreda (Osijek), 18 (1), 52-59.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2012}, pages = {52-59}, keywords = {peradarski proizvodi, funkcionalna hrana, selen, masne kiseline, karnozin}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {18}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Oboga\'{c}ivanje peradarskih proizvoda funkcionalnim sastojcima}, keyword = {peradarski proizvodi, funkcionalna hrana, selen, masne kiseline, karnozin} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2012}, pages = {52-59}, keywords = {poultry products, functional food, selenium, fatty acids, carnosine}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {18}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Enrichment of poultry products with functional ingredients}, keyword = {poultry products, functional food, selenium, fatty acids, carnosine} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB International, SCOPUS, DOAJ, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font