Pregled bibliografske jedinice broj: 583244
Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine
Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 583244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje amilografskih parametara ovisno o
lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine
(Monitoring amilograph parameters depending on
locality and wheat varieties yield 2008/09 year)
Autori
Pritišanac, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
pšenica ; reologija tijesta ; parametri amilografa
(wheat ; rheological properties of dough ; amylograph parameters)
Sažetak
U radu je provedeno ispitivanje amilografskih parametara na urodima pšenice 2008./09. godine. Ispitano je 30 uzoraka različitih sorti Poljoprivrednog instituta Osijek su s tri različita lokaliteta: Požega, Osijek i Tovarnik. Udio vlage u pšeničnom brašnu je određen električnom metodom na aparatu HE 50 Pfeuffer. Reološka svojstva tijesta su ispitana na Brabenderovom Micro Visco-Amylo-Graph-u i određene su vrijednosti broja padanja po Hagberg-Pertenu. Prema srednjim vrijednostima za maksimalnu viskoznost svih ispitanih sorti, sorte s lokaliteta Požega pokazuju optimalnu amilolitičku aktivnost te će kruh od tog brašna biti najkvalitetniji. Prema srednjim za Broj padanja po Hagberg – Pertenu svih ispitanih sorti, sorte s lokaliteta Tovarnik pokazuju optimalnu amilolitičku aktivnost. Rezultati ispitivanja su pokazali da prema srednjim vrijednostima za maksimalnu viskoznost svih ispitivanih sorti, optimalnu amilolitičku aktivnost imaju sorte pod brojevima 362, 367, 372, 385, 386. Rezultati ispitivanja su pokazali da prema srednjim vrijednostima za Broj padanja po Hagberg - Pertenu svih ispitivanih sorti, optimalnu amilolitičku aktivnost imaju sorte pod brojevima 362, 363, 372, 379, 382, 390.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek