Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583244

Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine


Pritišanac, Barbara
Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 583244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine
(Monitoring amilograph parameters depending on locality and wheat varieties yield 2008/09 year)

Autori
Pritišanac, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.12

Godina
2012

Stranica
36

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Neposredni voditelj
Jukić, Marko

Ključne riječi
pšenica ; reologija tijesta ; parametri amilografa
(wheat ; rheological properties of dough ; amylograph parameters)

Sažetak
U radu je provedeno ispitivanje amilografskih parametara na urodima pšenice 2008./09. godine. Ispitano je 30 uzoraka različitih sorti Poljoprivrednog instituta Osijek su s tri različita lokaliteta: Požega, Osijek i Tovarnik. Udio vlage u pšeničnom brašnu je određen električnom metodom na aparatu HE 50 Pfeuffer. Reološka svojstva tijesta su ispitana na Brabenderovom Micro Visco-Amylo-Graph-u i određene su vrijednosti broja padanja po Hagberg-Pertenu. Prema srednjim vrijednostima za maksimalnu viskoznost svih ispitanih sorti, sorte s lokaliteta Požega pokazuju optimalnu amilolitičku aktivnost te će kruh od tog brašna biti najkvalitetniji. Prema srednjim za Broj padanja po Hagberg – Pertenu svih ispitanih sorti, sorte s lokaliteta Tovarnik pokazuju optimalnu amilolitičku aktivnost. Rezultati ispitivanja su pokazali da prema srednjim vrijednostima za maksimalnu viskoznost svih ispitivanih sorti, optimalnu amilolitičku aktivnost imaju sorte pod brojevima 362, 367, 372, 385, 386. Rezultati ispitivanja su pokazali da prema srednjim vrijednostima za Broj padanja po Hagberg - Pertenu svih ispitivanih sorti, optimalnu amilolitičku aktivnost imaju sorte pod brojevima 362, 363, 372, 379, 382, 390.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Pritišanac, Barbara
Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pritišanac, B. (2012) 'Praćenje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti pšenice uroda 2008./09. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Priti\v{s}anac, Barbara}, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {p\v{s}enica, reologija tijesta, parametri amilografa}, title = {Pra\'{c}enje amilografskih parametara ovisno o lokalitetu i sorti p\v{s}enice uroda 2008./09. godine}, keyword = {p\v{s}enica, reologija tijesta, parametri amilografa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Priti\v{s}anac, Barbara}, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {wheat, rheological properties of dough, amylograph parameters}, title = {Monitoring amilograph parameters depending on locality and wheat varieties yield 2008/09 year}, keyword = {wheat, rheological properties of dough, amylograph parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font