Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583159

Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje


Jurković, Zorica
Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje, 1993., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 583159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje
(Comparative research of nutritive-biologica value in feed yeast and soybean thermically processed)

Autori
Jurković, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.01

Godina
1993

Stranica
140

Mentor
Marić, Vladimir

Ključne riječi
pivski kvasac; termički obrađena soja; biološki pokusi; hranidbeno-biološka vrijednost; kvaliteta mesa; komercijalna vrijednost
(brewer's yeast; soybean thermically processed; biological tests; nutritive-biological value; meat quality; commercial value)

Sažetak
Hranidbena i biološka vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje osniva se na koncentraciji i probavljivosti hranjivih sastojaka, te prisustvu toksičnih (antihranjivih) tvari, što se najbolje procjenjuje biološkim pokusima na životinjama. Termički labilni antihranjivi sastojci prisutni u sirovoj soji mogu se denaturirati toplinskom obradom (ekstrudiranjem, mikronizacijom i hidrotermičkim postupkom), a kvaščeva biomasa ne sadrži takve sastojke. Probavljivost hranjivih sastojaka otpadnog pivskog kvasca i termički obrađene soje praćena je komparativno biološkim testovima na svinjama. Najbolja probavljivost postignuta je kod pivskog kvasca i ekstrudirane soje (90%), a biološka vrijednost pivskog kvasca i ekstrudirane, mikronizirane i hidrotermizirane soje iznosila je : 85, 76, 73 i 72%. Unatoč visokom biološkom ekvivalentu pivskog kvasca (BE/1.75) određenom u odnosu na sojinu sačmu sa 44% proteina, tržišna vrijednost pivskog kvasca (430 USD/t) nije ekonomski konkurentna aktualnoj tržišnoj cijeni termički obrađene soje (190 USD/t). Zato su eksperimentalno istražena uzgojna obilježja tovljenih svinja sa smjesama u kojima je sojina sačma zamijenjena samo termički obrađenom sojom ali ne i kvascem. Nije bilo signifikantne razlike u tjelesnoj masi, prirastu i konverziji hrane između istraživačkih tretmana. Također nije bilo nekog vidljivog utjecaja tretmana na fizikalni kvalitet polutki. Međutim, zapažen je veći postotak nezasićenih masnik kiselina, naročito linolne i linolenske, u slanini svinja termički obrađenom sojom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vladimir Marić (mentor)

Avatar Url Zorica Jurković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica
Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje, 1993., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurković, Z. (1993) 'Komparativno istraživanje hranidbeno-biološke vrijednost krmnog kvasca i termički obrađene soje', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica}, year = {1993}, pages = {140}, keywords = {pivski kvasac, termi\v{c}ki obra\djena soja, biolo\v{s}ki pokusi, hranidbeno-biolo\v{s}ka vrijednost, kvaliteta mesa, komercijalna vrijednost}, title = {Komparativno istra\v{z}ivanje hranidbeno-biolo\v{s}ke vrijednost krmnog kvasca i termi\v{c}ki obra\djene soje}, keyword = {pivski kvasac, termi\v{c}ki obra\djena soja, biolo\v{s}ki pokusi, hranidbeno-biolo\v{s}ka vrijednost, kvaliteta mesa, komercijalna vrijednost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica}, year = {1993}, pages = {140}, keywords = {brewer's yeast, soybean thermically processed, biological tests, nutritive-biological value, meat quality, commercial value}, title = {Comparative research of nutritive-biologica value in feed yeast and soybean thermically processed}, keyword = {brewer's yeast, soybean thermically processed, biological tests, nutritive-biological value, meat quality, commercial value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font