Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583157

Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree


Jurković, Zorica
Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree, 1987., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 583157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree
(Optimization process of ensiling corn kernels adding Lactobacilli and urea)

Autori
Jurković, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.02

Godina
1987

Stranica
137

Mentor
Johanides, Vera

Ključne riječi
kukuruzna silaža; kukuruzna prekrupa; mikrobiološki dodaci; kemijski dodaci; hlapive masne kiseline
(corn silage; ground corn; microbial additives; chemical additives; volatile fatty acids)

Sažetak
Pri siliranju zbog nekontrolirane anaerobiozne aktivnosti mikroorganizama može doći do znatnih gubitaka suhe tvari i do smanjenja hranjive vrijednosti silaže. Da bi se smanjili gubici i povećala hranjiva vrijednost silaže, proces siliranja može se optimirati različitim postupcima. U radu je komparativno istražen proces siliranja po različitim postupcima. Praćen je proces siliranja kukuruzne prekrupe uz spontani rast prisutne mikrobne populacije, zatim uz dodatak kulture Lactobacillus palntarum. Drugi niz pokusa obuhvatio je dodatak uree silaži te dodatak kulture L. palantarum i uree. U procesu siliranja praćena je mikrobna populacija i kemijske promjene. Dinamika rasta ukupnih bakterija, amonifikatora, gljiva, klostridija i bakterija mliječne kiseline određivana je u toku cijelog pokusa. U siliranoj kukuruznoj prekrupi praćena je i promjena količine mliječne, octene i maslačne kiseline te pH vrijednost. Istražena je dinamika izdvajanja CO2 i promjene osnovnih kemijskih parametara (proteini, mast, vlakna, pepeo, suha tvar i N.E.T.). Istraživanje je pokazalo da se osnovni kemijski sastav (samo se dušični spojevi povećavaju pri dodatku uree) znatno ne mijenja u toku procesa siliranja u ovisnosti o istraživanim uvjetima uzgoja. S obzirom da urea povoljno utječe na razvoj bakterija mliječne kiseline, dodatak uree povećava homofermetativno nastajanje mliječne kiseline, a time se i smanjuju gubici u obliku CO2. Istraživanjem je utvrđeno da su gubici suhe tvari najveći kod siliranja uz dodatak uree, a najmanji uz dodatak L. plantarum.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zorica Jurković (autor)

Avatar Url Vera Johanides (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica
Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree, 1987., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurković, Z. (1987) 'Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica}, year = {1987}, pages = {137}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, kukuruzna prekrupa, mikrobiolo\v{s}ki dodaci, kemijski dodaci, hlapive masne kiseline}, title = {Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, kukuruzna prekrupa, mikrobiolo\v{s}ki dodaci, kemijski dodaci, hlapive masne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica}, year = {1987}, pages = {137}, keywords = {corn silage, ground corn, microbial additives, chemical additives, volatile fatty acids}, title = {Optimization process of ensiling corn kernels adding Lactobacilli and urea}, keyword = {corn silage, ground corn, microbial additives, chemical additives, volatile fatty acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font