Pregled bibliografske jedinice broj: 583157
Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree
Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree, 1987., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 583157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje postupka siliranja kukuruznog zrna dodatkom Laktobacila i uree
(Optimization process of ensiling corn kernels adding Lactobacilli and urea)
Autori
Jurković, Zorica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.02
Godina
1987
Stranica
137
Mentor
Johanides, Vera
Ključne riječi
kukuruzna silaža; kukuruzna prekrupa; mikrobiološki dodaci; kemijski dodaci; hlapive masne kiseline
(corn silage; ground corn; microbial additives; chemical additives; volatile fatty acids)
Sažetak
Pri siliranju zbog nekontrolirane anaerobiozne aktivnosti mikroorganizama može doći do znatnih gubitaka suhe tvari i do smanjenja hranjive vrijednosti silaže. Da bi se smanjili gubici i povećala hranjiva vrijednost silaže, proces siliranja može se optimirati različitim postupcima. U radu je komparativno istražen proces siliranja po različitim postupcima. Praćen je proces siliranja kukuruzne prekrupe uz spontani rast prisutne mikrobne populacije, zatim uz dodatak kulture Lactobacillus palntarum. Drugi niz pokusa obuhvatio je dodatak uree silaži te dodatak kulture L. palantarum i uree. U procesu siliranja praćena je mikrobna populacija i kemijske promjene. Dinamika rasta ukupnih bakterija, amonifikatora, gljiva, klostridija i bakterija mliječne kiseline određivana je u toku cijelog pokusa. U siliranoj kukuruznoj prekrupi praćena je i promjena količine mliječne, octene i maslačne kiseline te pH vrijednost. Istražena je dinamika izdvajanja CO2 i promjene osnovnih kemijskih parametara (proteini, mast, vlakna, pepeo, suha tvar i N.E.T.). Istraživanje je pokazalo da se osnovni kemijski sastav (samo se dušični spojevi povećavaju pri dodatku uree) znatno ne mijenja u toku procesa siliranja u ovisnosti o istraživanim uvjetima uzgoja. S obzirom da urea povoljno utječe na razvoj bakterija mliječne kiseline, dodatak uree povećava homofermetativno nastajanje mliječne kiseline, a time se i smanjuju gubici u obliku CO2. Istraživanjem je utvrđeno da su gubici suhe tvari najveći kod siliranja uz dodatak uree, a najmanji uz dodatak L. plantarum.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb