Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583098

Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a


Šarkanj, Bojan; Habschied, Kristina; Zec Zrinušić, Sanja;
Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a // Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a
Osijek, Hrvatska, 2012. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 583098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a
(Mycotoxins and application of LC/MS-MS)

Autori
Šarkanj, Bojan ; Habschied, Kristina ; Zec Zrinušić, Sanja ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 04.06.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mikotoksini; LC/MS-MS; izolacija; hrana
(mycotoxins; LC/MS-MS; isolation; food)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji imaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi i životinja. Glavni proizvođači mikotoksina su plijesni roda Fusarium, Penicillium, Aspergillus i Alternaria. Plijesni roda Fusarium proizvode zearalenon, fumonizine i trihotecene. Plijesni roda Aspergillus proizvode aflatoksine i ohratoksin A. Plijesni roda Penicillium proizvode patulin i ohratoksin A. Novija istraživanja bave se maskiranim mikotoksinima, za koje je karakteristično da se ne mogu detektirati klasičnim metodama nego ostaju maskirani. Naziv maskirani potječe od toga što se mikotoksini vežu na slobodne -OH skupine šećera (glikozidi), sulfonatne skupine (sulfonati), acetatne skupine (acetati), aminokiseline (peptidi), masne kiseline (esteri). Nastaju metabolizmom u plijesnima, biljkama, životinjama i tijekom procesiranja hrane čime se prividno smanjuje udio mikotoksina. Nastali maskirani mikotoksini također izazivaju toksične učinke zbog otcjepljivanja vezane skupine uslijed metabolizma u organizmu. LC/MS/MS je analitička tehnika koja povezuje tekućinsku kromatografiju sa masenim spektrometrom kao detektorom. Ona mjeri odnos masa/naboj odgovarajućeg analita te se u današnje vrijeme nameće kao izvrstan alat u analizi mikotoksina zbog svoje osjetljivosti, specifičnosti i preciznosti zbog čega se koristi kao potvrdna metoda za analitiku mikotoksina. Odlikuje je također fleksibilnost vezana uz istovremenu analizu različite grupe spojeva, široki spektar analiza te je relativno jeftina za rutinski rad.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (autor)

Avatar Url Kristina Mastanjević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarkanj, Bojan; Habschied, Kristina; Zec Zrinušić, Sanja;
Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a // Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a
Osijek, Hrvatska, 2012. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Šarkanj, B., Habschied, K., Zec Zrinušić, S. & (2012) Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a. U: Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a.
@article{article, author = {\v{S}arkanj, Bojan and Habschied, Kristina and Zec Zrinu\v{s}i\'{c}, Sanja}, year = {2012}, keywords = {mikotoksini, LC/MS-MS, izolacija, hrana}, title = {Mikotoksini i primjena LC/MS-MS-a}, keyword = {mikotoksini, LC/MS-MS, izolacija, hrana}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}arkanj, Bojan and Habschied, Kristina and Zec Zrinu\v{s}i\'{c}, Sanja}, year = {2012}, keywords = {mycotoxins, LC/MS-MS, isolation, food}, title = {Mycotoxins and application of LC/MS-MS}, keyword = {mycotoxins, LC/MS-MS, isolation, food}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font