Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 582711

Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma


Popović, Tamara
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 582711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma
(Determination of ß-glucan content in domestic barley varieties)

Autori
Popović, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.05

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Jukić, Marko

Neposredni voditelj
Kosović, Indira

Ključne riječi
ječam ; β-glukan
(barley ; β-glucan)

Sažetak
Ječam je žitarica iznimno bogata β glukanima i prehrambenim vlaknima te je upravo zbog tih svojstava cilj ovog rada bio odrediti sadržaj β- glukana u različitim sortama stočnog i pivarsko- stočnog ječma. Udio β-glukana određen je u ukupno 10 sorti ječma uroda 2010./2011. s 3 različite lokacije u Istočnoj Hrvatskoj (Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik). Udio β-glukana u ječmu se kretao u rasponu 3, 23-5, 22 g/100 g s. t.. Stočni ječam sorte "Bravo" s područja Osijeka imao je najveći udio β glukana, dok je najmanji udio imala pivarsko-stočna sorta "Gazda" s područja Tovarnika. Različita lokacija uzgoja nije imala statistički značajan utjecaj na udio β glukana u ječmu. Iz rezultata je također vidljivo da su sorte ječma namijenjene za ishranu stoke imale statistički značajno veći udio β-glukana (4, 70 g/100 g s. t.) od pivarsko-stočnih sorti (4, 08 g/100 g s. t.). U slučaju korištenja ovih stočnih sorti, a budući da velik sadržaj β glukana u ječmu može stvoriti probleme u probavi i napredovanju stoke, poglavito peradi, može se preporučiti da se u stočnu hranu dodaje i enzim β-glukanaza koji će razgradnjom β-glukana smanjiti njegov negativan utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Indira Kosović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Tamara
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Popović, T. (2012) 'Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Tamara}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {je\v{c}am, β-glukan}, title = {Odre\djivanje ß-glukana u doma\'{c}im sortama je\v{c}ma}, keyword = {je\v{c}am, β-glukan}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Tamara}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {barley, β-glucan}, title = {Determination of ß-glucan content in domestic barley varieties}, keyword = {barley, β-glucan}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font