Pregled bibliografske jedinice broj: 582711
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 582711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma
(Determination of ß-glucan content in domestic barley
varieties)
Autori
Popović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.05
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Jukić, Marko
Neposredni voditelj
Kosović, Indira
Ključne riječi
ječam ; β-glukan
(barley ; β-glucan)
Sažetak
Ječam je žitarica iznimno bogata β glukanima i prehrambenim vlaknima te je upravo zbog tih svojstava cilj ovog rada bio odrediti sadržaj β- glukana u različitim sortama stočnog i pivarsko- stočnog ječma. Udio β-glukana određen je u ukupno 10 sorti ječma uroda 2010./2011. s 3 različite lokacije u Istočnoj Hrvatskoj (Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik). Udio β-glukana u ječmu se kretao u rasponu 3, 23-5, 22 g/100 g s. t.. Stočni ječam sorte "Bravo" s područja Osijeka imao je najveći udio β glukana, dok je najmanji udio imala pivarsko-stočna sorta "Gazda" s područja Tovarnika. Različita lokacija uzgoja nije imala statistički značajan utjecaj na udio β glukana u ječmu. Iz rezultata je također vidljivo da su sorte ječma namijenjene za ishranu stoke imale statistički značajno veći udio β-glukana (4, 70 g/100 g s. t.) od pivarsko-stočnih sorti (4, 08 g/100 g s. t.). U slučaju korištenja ovih stočnih sorti, a budući da velik sadržaj β glukana u ječmu može stvoriti probleme u probavi i napredovanju stoke, poglavito peradi, može se preporučiti da se u stočnu hranu dodaje i enzim β-glukanaza koji će razgradnjom β-glukana smanjiti njegov negativan utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek