Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 582520

Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca


Megla, Matea
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 582520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca
(Characteristics of production and chemical composition of milk from indigenous Croatian sheep breeds)

Autori
Megla, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2012

Stranica
28

Mentor
Prpić, Zvonimir

Ključne riječi
ovčje mlijeko; laktacija; izvorne pasmine; kemijski sastav
(ewe milk; lactation period; indigenous breeds; chemical composition)

Sažetak
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj pretežno se zasniva na izvornim pasminama dobro priviknutim na oskudne okolišne uvjete uzgoja. Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka pod utjecajem su brojnih čimbenika od kojih je najvažniji genotip, odnosno pasmina ovce. Stoga je cilj rada bio prikazati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca, kao i čimbenike njegove varijabilnosti. Iako se u danas u Hrvatskoj u čistoj krvi uzgaja dvadesetak pasmina ovaca, među najvažnije naše izvorne pasmine ovaca koje se koriste za proizvodnju mlijeka ubrajaju se: paška ovca, creska ovca, krčka ovca, istarska ovca, dalmatinska pramenka i lička pramenka. Upravo zahvaljujući svojoj prilagodljivosti na visoke ljetne temperature, siromašno tlo i čest nedostatak oborina izvorne pasmine ovaca su upravo najzastupljenije na našem priobalnom jadranskom području, kao i na otocima. Iako su proizvodne odlike većine naših izvornih pasmina ovaca relativno skromne (prosječna laktacijska proizvodnja mlijeka od 60 do 130 kg), njihovo mlijeko se odlikuje iznimno bogatim kemijskim sastavom, osobito visokim sadržajem mliječne masti i bjelenčevina. Laktacijska proizvodnja mlijeka istarske ovce, inače naše najmliječnije izvorne pasmine ovaca (prosječno oko 200 kg mlijeka u laktaciji), usporediva je sa proizvodnjom nekih mediteranskih mliječnih pasmina ovaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Megla, Matea
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Megla, M. (2012) 'Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Megla, Matea}, year = {2012}, pages = {28}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, laktacija, izvorne pasmine, kemijski sastav}, title = {Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, laktacija, izvorne pasmine, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Megla, Matea}, year = {2012}, pages = {28}, keywords = {ewe milk, lactation period, indigenous breeds, chemical composition}, title = {Characteristics of production and chemical composition of milk from indigenous Croatian sheep breeds}, keyword = {ewe milk, lactation period, indigenous breeds, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font