Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 582455

Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva


Vučemilović, Filip
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 582455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva
(Functional foods in colon cancer nutrition)

Autori
Vučemilović, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
31.05

Godina
2012

Stranica
20

Mentor
Mandić, Milena

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
karcinom debelog crijeva ; prehrana ; funkcionalna hrana
(colon cancer ; nutrition ; functional foods)

Sažetak
Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i ujedno jedan od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućim porastom učestalosti. Predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u zapadnim zemljama. Kolorektalni karcinom treći je uzročnik smrti od raka i kod muškaraca (nakon raka prostate i pluća) i kod žena (nakon raka dojke i pluća), a većina oboljelih starija je od 65 godina. Zbog različite anamneze ali i 2, 5 puta veće učestalosti, rak kolona se liječi i evidentira odvojeno od raka rektuma. Glavni čimbenici koji djeluju na rizik razvoja karcinoma debelog crijeva uključuju dob i pretilost. Od prehrambenih komponenti najvažniji su unos crvenog mesa kao i voća i povrća, te unos kalcija, vitamina D, folne kiseline, alkohola, vlakana, fitonutrijenata i masnih kiselina. Iz navedenih je komponenata jasno kako upravo funkcionalna hrana zauzima posebno mjesto u prehrani oboljelih od ove bolesti, posebice ukoliko se uzme u obzir da je ovo karcinom koji je u 90% slučajeva moguće prevenirati baš kroz prehranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vučemilović, Filip
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vučemilović, F. (2012) 'Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilovi\'{c}, Filip}, year = {2012}, pages = {20}, keywords = {karcinom debelog crijeva, prehrana, funkcionalna hrana}, title = {Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva}, keyword = {karcinom debelog crijeva, prehrana, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilovi\'{c}, Filip}, year = {2012}, pages = {20}, keywords = {colon cancer, nutrition, functional foods}, title = {Functional foods in colon cancer nutrition}, keyword = {colon cancer, nutrition, functional foods}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font