Pregled bibliografske jedinice broj: 582455
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 582455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma
debelog crijeva
(Functional foods in colon cancer nutrition)
Autori
Vučemilović, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
31.05
Godina
2012
Stranica
20
Mentor
Mandić, Milena
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
karcinom debelog crijeva ; prehrana ; funkcionalna hrana
(colon cancer ; nutrition ; functional foods)
Sažetak
Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i ujedno jedan od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućim porastom učestalosti. Predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u zapadnim zemljama. Kolorektalni karcinom treći je uzročnik smrti od raka i kod muškaraca (nakon raka prostate i pluća) i kod žena (nakon raka dojke i pluća), a većina oboljelih starija je od 65 godina. Zbog različite anamneze ali i 2, 5 puta veće učestalosti, rak kolona se liječi i evidentira odvojeno od raka rektuma. Glavni čimbenici koji djeluju na rizik razvoja karcinoma debelog crijeva uključuju dob i pretilost. Od prehrambenih komponenti najvažniji su unos crvenog mesa kao i voća i povrća, te unos kalcija, vitamina D, folne kiseline, alkohola, vlakana, fitonutrijenata i masnih kiselina. Iz navedenih je komponenata jasno kako upravo funkcionalna hrana zauzima posebno mjesto u prehrani oboljelih od ove bolesti, posebice ukoliko se uzme u obzir da je ovo karcinom koji je u 90% slučajeva moguće prevenirati baš kroz prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek