Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 582230

Utjecaj implementacije sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj


Dragičević, Marija
Utjecaj implementacije sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj // Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 18 (2009), 2; 177-208 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 582230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj implementacije sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj
(The influence of the food safety system ISO 22000 implementation on consumer protection improvement in the hotel companies in the Republic of Croatia)

Autori
Dragičević, Marija

Izvornik
Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku (1330-1039) 18 (2009), 2; 177-208

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ISO 22000 ; poboljšanje zaštite potrošača ; hoteli ; Republika Hrvatska
(ISO 22000 ; consumer protection improvement ; hotels ; Republic of Croatia)

Sažetak
ISO 22000 je međunarodni standard koji omogućuje udovoljavanje zahtjevima upravljanja sigurnošću prehrane. Standard ISO 22000 je generički standard, kompatibilan sa sustavima kvalitete ISO 9001 i sustavom zaštite okoliša ISO 14001. Cilj je radu na znanstveno utemeljen način dokazati utjecaj sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj. Za potrebe tog dokazivanja provedeno je istraživanje metodom anketiranja na uzorku od 350 hotela u Republici Hrvatskoj i metodom intervjua s hotelskim menadžerima, u hotelima u Republici Hrvatskoj s implementiranim sustavom ISO 22000. Pri obradi rezultata koristilo se metodom deskriptivne statistike i metodom analitičkoga hijerarhijskog procesa. S obzirom na rezultate istraživanja, prihvaća se osnovna hipoteza i zaključuje se da sustav sigurnosti ISO 22000 utječa na poboljšanje zaštite potrošača u hotelima u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku

Profili:

Avatar Url Marija Dragičević (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dragičević, Marija
Utjecaj implementacije sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj // Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 18 (2009), 2; 177-208 (recenziran, članak, znanstveni)
Dragičević, M. (2009) Utjecaj implementacije sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na poboljšanje zaštite potrošača u hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj. Ekonomska misao i praksa : časopis Sveučilista u Dubrovniku, 18 (2), 177-208.
@article{article, author = {Dragi\v{c}evi\'{c}, Marija}, year = {2009}, pages = {177-208}, keywords = {ISO 22000, pobolj\v{s}anje za\v{s}tite potro\v{s}a\v{c}a, hoteli, Republika Hrvatska}, journal = {Ekonomska misao i praksa : \v{c}asopis Sveu\v{c}ilista u Dubrovniku}, volume = {18}, number = {2}, issn = {1330-1039}, title = {Utjecaj implementacije sustava sigurnosti prehrane ISO 22000 na pobolj\v{s}anje za\v{s}tite potro\v{s}a\v{c}a u hotelskim poduze\'{c}ima u Republici Hrvatskoj}, keyword = {ISO 22000, pobolj\v{s}anje za\v{s}tite potro\v{s}a\v{c}a, hoteli, Republika Hrvatska} }
@article{article, author = {Dragi\v{c}evi\'{c}, Marija}, year = {2009}, pages = {177-208}, keywords = {ISO 22000, consumer protection improvement, hotels, Republic of Croatia}, journal = {Ekonomska misao i praksa : \v{c}asopis Sveu\v{c}ilista u Dubrovniku}, volume = {18}, number = {2}, issn = {1330-1039}, title = {The influence of the food safety system ISO 22000 implementation on consumer protection improvement in the hotel companies in the Republic of Croatia}, keyword = {ISO 22000, consumer protection improvement, hotels, Republic of Croatia} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • EconLit





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font