Pregled bibliografske jedinice broj: 581432
Imobilizacija stanica pekarskog kvasca u mikrokanalu
Imobilizacija stanica pekarskog kvasca u mikrokanalu, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 581432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imobilizacija stanica pekarskog kvasca u
mikrokanalu
(Immobilization of baker's yeast cells within
microchannel)
Autori
Purić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2011
Stranica
48
Mentor
Zelić, Bruno
Neposredni voditelj
Šalić, Anita
Ključne riječi
mikrokanal ; mikroreaktor ; kvasac ; imobilizacija ; ADH ; heksanal
(microchannel ; microreactor ; yeast ; immobilization ; ADH ; hexanal)
Sažetak
Upotreba cijelih stanica pekarskog kvasca kao izvora biokatalizatora (enzima) osobito je interesantna zbog njegove niske cijene i jednostavnog uzgoja. Jedan od enzima koji se nalazi u stanicama pekarskog kvasca je enzim alkohol dehidrogenaza (ADH). Enzim alkohol dehidrogenaza katalizira oksidaciju primarnih alkohola kojom nastaju aldehidi. Upotreba mikroreaktora za provedbu ovakvog procesa posebno je zanimljiva zbog mnogobrnojnih pozitivnih karakteristika ove izvedbe reaktora. Zbog velikog omjera međufazne površine i volumena mikroreaktora, prijenos tvari i topline je učinkovitiji, te se lako postižu homogeni uvjeti što rezultira većom selektivnošću produkta i boljim iskorištenjem. Niži radni trošak i potreba za manjim količinama ishodišnih materijala i katalizatora posebno je bitna kod reakcija biotransformacija u kojima se koriste skupi biokatalizatori. Unatoč svim prednostima, biotransformacije koje se provode u mikroreaktoru uz upotrebu cijelih stanica kao izvora enzima, istraživane su vrlo malo i zbog toga su u zadnje vrijeme sve zastupljenije područje istraživanja. U ovom radu provedena je reakcija oksidacije heksanola u heksanal uz korištenje cijelih stanica pekarskog kvasca (Saccharomyces) kao izvora enzima ADH. Stanice pekarskog kvasca kovalentno su imobilizirane na stjenku staklenog mikroreaktora (d = 50 µm) i teflonskog mikroreaktora (d = 1000 µm). Da bi se omogućila brža difuzija reaktanata i produkta kroz staničnu stijenku, stanice pekarskog kvasca permeabilizirane su detergentom. Dobiveni rezultati uspoređeni su sa rezultatima pokusa provedenog u mikroreaktoru sa primjenom slobodnih, neimobiliziranih stanica.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija
Napomena
Ovaj se tekst temelji na radu koji je financirala
Hrvatska zaklada za
znanost.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb