Pregled bibliografske jedinice broj: 579925
Adijabatski kalorimetar za određivanje entalpije otapanja krutina
Adijabatski kalorimetar za određivanje entalpije otapanja krutina // Knjiga sažetaka, IX. Susret mladih kemijskih inžinjera / Martinez, Sanja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 104-104 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 579925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Adijabatski kalorimetar za određivanje entalpije otapanja krutina
(Adiabatic dissolution calorimeter)
Autori
Horvat, Gordan ; Dojnović, Zvonimir ; Grgec, Dragutin ; Blažeka, Saša ; Požar, Josip ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka, IX. Susret mladih kemijskih inžinjera
/ Martinez, Sanja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012, 104-104
ISBN
978-953-6894-45-1
Skup
IX. Susret mladih kemijskih inžinjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kalorimetar; otapanje; adijabatska; kalorimetrija
(dissolution; calorimeter; adiabatic; calorimetry)
Sažetak
Adijabatska kalorimetrija je metoda kojom je moguće izmjeriti toplinske efekte fizikalnih i kemijskih pojava. Entalpija otapanja, odnosno toplina koja se oslobodi ili veže uslijed otapanja krutine važna je fizikalna veličina iz koje je moguće izračunati entalpije transfera soluta iz jednoga otapala u drugo (ukoliko se odrede entalpije otapanja u više otapala), ili razlike u entalpijama kristalnih rešetki polimorfa (ukoliko se polimorfi otapaju u istom otapalu). Navedene veličine omogućuju detaljniji uvid u termodinamiku solvatacije, odnosno entalpijsku stabilnost različitih polimorfa. Također, uz poznavanje entalpija otapanja moguće je korištenjem termodinamičkih ciklusa odrediti eksperimentalno nedostupne reakcijske entalpije. U svrhu određivanja entalpija otapanja krutina izrađen je adijabatski kalorimetar. Kalorimetar je spojen na računalo i u potpunosti automatiziran posebno napisanim programom. Reakcijski volumen smanjen je na 25 cm3 radi smanjenja toplinskog kapaciteta kalorimetra. Time je omogućeno određivanje malih toplina otapanja. Izrađen je i poseban mehanički sustav za dodavanje krutine u otapalo kao zamjena za nepouzdaniji način dodatka pomoću staklenih ampula. Obrada podataka izvedena je na računalu pomoću programa napisanog u programskom jeziku Wolfram Mathematica 7. Za određivanje temperaturnog skoka korištena je modificirana Regnault-Pfaundlerova metoda. Pouzdanost kalorimetra provjerena je određivanjem entalpije otapanja kalijeva klorida u vodi. Slaganje eksperimentalnih i literaturnih vrijednosti je odlično, s razlikom od 2%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-2960 - Elektroliti i koordinacijske reakcije u otopini (Tomišić, Vladislav, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191342-2961 - Fizikalna kemija koloida i međupovršina (Kallay, Nikola, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb