Pregled bibliografske jedinice broj: 579794
Metabolizam flavonoida
Metabolizam flavonoida, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 579794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metabolizam flavonoida
(Flavonoid metabolism)
Autori
Radić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2009
Stranica
12
Mentor
Rusak, Gordana
Ključne riječi
flavonoidi; polifenoli; klasifikacija; metabolizam
(flavonoids; polyphenols; classification; metabolism)
Sažetak
Flavonoidi su velika skupina polifenolnih spojeva i ubrajaju se u važne sekundarne metabolite biljnog organizma. Do danas ih je izolirano i opisano više od 8000 te se najčešće klasificiraju u šest glavnih razreda: flavanoli (epikatehin, katehin, proantocijanidini), flavonoli (kvercetin, kempferol), flavoni (luteolin, apigenin), flavanoni (naringenin), izoflavoni (genistein, daidzein) i antocijanidini (cijanidin, pelargonidin). To su najzastupljeniji polifenoli u prehrani ljudi, ne mogu se sintetizirati u ljudskom organizmu i većina je istraživanja polifenolnih spojeva u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji usmjerena upravo na njih. Pripisuje im se širok spektar bioloških učinaka (antimikrobno, antimutageno, kardioprotektivno, antioksidativno), a brojnim istraživanjima znanstvenici nastoje još više produbiti dosadašnja saznanja o njihovim koncentracijama u namirnicama te samom metabolizmu nakon ingestije hranom. Neki su eksperimenti pokazali kako stabilnost flavonoida iz čaja ostaje relativno očuvana i nakon prolaska kroz usnu šupljinu i jednjak. Otkriveno je i da je moguća interakcija flavanola i procijanidina sa proteinima sline. Pri izrazito niskom ph u želucu moguće je cijepanje procijanidina na manje flavanolne jedinice koje će onda dospijeti u tanko crijevo. Bakterije koje prirodno nastanjuju debelo crijevo također igraju važnu ulogu u metabolizmu i apsorpciji flavonoida. Tako se značajna modifikacija flavanola odvija u kolonu gdje ih mikroflora razgrađuje do manjih fenolnih kiselina koje se mogu lako apsorbirati. Brojne studije o flavonoidima ukazuju na visok stupanj njihove metaboličke konverzije bilo u tkivima (jetra) bilo već u gastrointestinalnom sustavu djelovanjem crijevne mikroflore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191192-1213 - Flavonoidi i molekularni mehanizmi njihovih bioloških učinaka (Rusak, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Gordana Rusak
(mentor)