Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 579624

Upravljanje kvalitetom i ostvarivanje konkurentske prednosti u poduzećima konditorske industrije u Republici Hrvatskoj


Čavić, Dalibor
Upravljanje kvalitetom i ostvarivanje konkurentske prednosti u poduzećima konditorske industrije u Republici Hrvatskoj, 2011., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 579624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upravljanje kvalitetom i ostvarivanje konkurentske prednosti u poduzećima konditorske industrije u Republici Hrvatskoj
(Quality Management and Competitive Advantage achievement in Confectionery Industry in Republic of Croatia)

Autori
Čavić, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
07.02

Godina
2011

Stranica
91

Mentor
Mencer, Ivan

Neposredni voditelj
Jelenc, Lara

Ključne riječi
upravljanje kvalitetom ; troškovi kvalitete ; lanac vrijednosti ; konkurentska prednost ; strategije diferencijacije i integracije ; konditorska industrija ; inovacije
(quality management ; quality costs ; value chain ; competitive advantage ; differentiation and integration strategies ; confectionery industry ; innovation)

Sažetak
Proizvod je danas pojam i objek kojega se ne može odvojiti od atributa kvalitete. Odnosno, može se reći da on predstavlja manifestaciju kvalitete. Da bi se to i ostvarilo, kvalitetom je nužno efikasno upravljati. Stoga se kao nužnost javlja primjena procesnog i kontinuiranog pristupa upravljanju kvalitetom. Svrha i cilj istraživanja su razmotriti relevantne odrednice strateškog i održivog razvoja konditorske industrije, ulogu upravljanja kvalitetom u ostvarivanju konkurentske prednosti, te potencijalne izvore kvalitete kao i njene različite aspekte tj. sagledavajući je kroz vanjsko i unutrašnje okruženje konditorskog poduzeća. Cilj prethodno navedenog je definirati sredstvo ostvarivanja diferencijacije u odnosu na globalnu konkurenciju. Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da se kroz niz normi i sustava upravljanja kvalitetom u hrvatskoj kontitorskoj industriji otvaraju mogućnosti za ostvarivanje konkurentskih prednosti. No, svijest o tome još je vrlo malo raširena, posebice kada se u obzir uzme stav i ponašanje vrhovnog menadžmenta. Također je uočljivo da se aktualne norme i sustavi često prihvaćaju paušalno. Slijedi konstatacija da potencijali ovakvog pristupa u ostvarivanju prednosti nad konkurencijom, iako dokazani, nisu ni približno iskorišteni. Upravo radi toga dan je prijedlog modela konkurentskih prednosti s intencijom lakšeg uočavanja problematike, ali i radi olakšane primjene koncepta upravljanja kvalitetom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
081-0000000-1270 - Strategija korporacije– sadašnja budućnost (Mencer, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dalibor Čavić (autor)

Avatar Url Ivan Mencer (mentor)

Avatar Url Lara Jelenc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čavić, Dalibor
Upravljanje kvalitetom i ostvarivanje konkurentske prednosti u poduzećima konditorske industrije u Republici Hrvatskoj, 2011., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka
Čavić, D. (2011) 'Upravljanje kvalitetom i ostvarivanje konkurentske prednosti u poduzećima konditorske industrije u Republici Hrvatskoj', magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}avi\'{c}, Dalibor}, year = {2011}, pages = {91}, keywords = {upravljanje kvalitetom, tro\v{s}kovi kvalitete, lanac vrijednosti, konkurentska prednost, strategije diferencijacije i integracije, konditorska industrija, inovacije}, title = {Upravljanje kvalitetom i ostvarivanje konkurentske prednosti u poduze\'{c}ima konditorske industrije u Republici Hrvatskoj}, keyword = {upravljanje kvalitetom, tro\v{s}kovi kvalitete, lanac vrijednosti, konkurentska prednost, strategije diferencijacije i integracije, konditorska industrija, inovacije}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}avi\'{c}, Dalibor}, year = {2011}, pages = {91}, keywords = {quality management, quality costs, value chain, competitive advantage, differentiation and integration strategies, confectionery industry, innovation}, title = {Quality Management and Competitive Advantage achievement in Confectionery Industry in Republic of Croatia}, keyword = {quality management, quality costs, value chain, competitive advantage, differentiation and integration strategies, confectionery industry, innovation}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font