Pregled bibliografske jedinice broj: 579596
Specifičnosti operativnog kontrolinga u hotelijerstvu
Specifičnosti operativnog kontrolinga u hotelijerstvu // Oeconomica Jadertina, 1 (2011), 2; 26-34 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 579596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti operativnog kontrolinga u hotelijerstvu
(Peculiarities of the Operative Controlling in Hotel Industry)
Autori
Krajnović, Aleksandra ; Čičin-Šain, Dijana ; Prevolšek, Denis
Izvornik
Oeconomica Jadertina (1848-4956) 1
(2011), 2;
26-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
Suvremeni kontroling; operativni kontroling u hotelijerstvu; operativni menadžment u velikim hotelskim kompanijama; izazovi suvremenog hotelskog menadžmenta.
(Modern controlling; operative controlling in hotel industry; operative management in big hotel companies; challenges of modern hotel management)
Sažetak
U ovom radu istražuje se operativni aspekt kontrolinga u hotelskim poduzećima. Poseban se naglasak daje na menadžerska izvješća, temeljem kojih menadžer donosi operativne odluke. Na primjeru jedne hotelske kompanije iz hrvatske gospodarske prakse (naziv kompanije je izmijenjen radi zaštite privatnosti podataka), u radu se daje prikaz triju vrsta menadžerskih izvješća – dnevnog, tjednog i mjesečnog, kako bi se na primjeru jednog hotela moglo ustvrditi na koji način hotelski menadžer odlučuje u svom radu, odnosno koji su to ključni podaci koje hotelski menadžer koristi u praksi. U radu je dan prikaz izvješća na primjeru hotela jedne hotelske kompanije, koji je zanimljiv i s tog aspekta što se ovdje jasno razgraničava operativni i strateški kontroling, ali i naglašava njihov međuutjecaj i međusobna veza, koji je omogućen upravo (i) zahvaljujući sustavu kontrolinga. Rad predstavlja svojevrstan prikaz jednog mogućeg modela operativnog upravljanja u hotelijerstvu. U radu se želi ispitati i koja su to menadžerska izvješća - koja hotelski menadžeri crpe iz sustava kontrolinga – ključna za menadžere hotela i na koji način oni njima služe u donošenju poslovnih odluka. U radu se, nadalje, daju i smjernice na koji je način moguće povećati „iskoristivost podataka“ u operativnom kontrolingu u hotelijerstvu, ali i uočiti koji su podaci iz menadžerskih izvješća u suvremenim uvjetima ključni za donošenje operativnih odluka u hotelskom menadžmentu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Zadru