Pregled bibliografske jedinice broj: 579594
Optimalizacija unosa minerala u hranidbi tovnih pilića
Optimalizacija unosa minerala u hranidbi tovnih pilića, 2011., doktorska disertacija, Poljoprivredni, Osijek
CROSBI ID: 579594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimalizacija unosa minerala u hranidbi tovnih
pilića
(Optimalization of mineral intake in broilers
feeding)
Autori
Galović, Dalida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni
Mjesto
Osijek
Datum
02.12
Godina
2011
Stranica
112
Mentor
Škrtić, Zoran ; Has-Schon, Elizabeta
Ključne riječi
tov ; pilići ; minerali ; lipidna i proteinska oksidacija ; kvaliteta mesa
(fattening ; chicken ; trace elements ; lipid and protein oxidation ; meat quality)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio odrediti optimalne količine i oblike minerala koji se koriste u hranidbi tovnih pilića. Pokus je proveden na 600 jednodnevnih pilića podrijetlom Hubbard Flex provenijencije i trajao je 42 dana. Slučajnim odabirom pilići su podijeljeni u 6 skupina (po 100 pilića u svakoj skupini s 5 ponavljanja). Smjese za piliće sadržavale su 3 različite razine minerala: Zn, Mn, Cu i Fe u anorganskom i organskom obliku. Prva i druga skupina pilića hranjeni su s dodatkom anorganskog Zn, Mn, Cu i Fe u uobičajenim količinama. Razine minerala smanjene su na 40% u 3. i 4. te na 20% u 5. i 6. skupini, a davani su u organskom obliku. Skupine 1., 3. i 5. u obroku su primale Se u anorganskom, dok su 2., 4. i 6. skupina u smjesi dobivale Se u organskom obliku. Razina Se bila je jednaka za sve skupine (0, 3 mg/kg). U početnom dijelu istraživanja zabilježen je značajan utjecaj različitih razina minerala u smjesi na tovna obilježja kod pilića (živa težina, prirasti, konzumacija i konverzija ; P<0, 001) u odnosu na završni dio tova (22.-42. dan), gdje razlike u promatranim tovnim obilježjima nisu bile značajne (P>0, 05). Između pokusnih skupina nisu utvrđene razlike u udjelima osnovnih dijelova (prsa, bataci sa zabatacima, leđa, krila) i trbušne masti u trupu (P>0, 05). Dodatak minerala značajno je utjecao na istražena tehnološka svojstva mesa pilića (pH45, pH24, drip loss, L*-, a*- i b*- vrijednost ; P<0, 05), dok je izvor selena utjecao na drip loss i L*-vrijednost prsnog mišića (P<0, 001). TBARS vrijednosti u oba mišićna tkiva bile su manje kod skupina hranjenih organskim u odnosu na anorganske izvore minerala (P<0, 001). Razina minerala značajno je utjecala na oksidaciju lipida u prsima (P<0, 001), ali ne i u zabatacima (P=0, 620). Veći utjecaj na sadržaj CP imala je razina minerala (P<0, 001) u odnosu na različite izvore selena (P<0, 05). Niže razina minerala utjecale su na smanjivanje Cu i Fe te povećanje Mn u mišićima prsa (P<0, 001), dok je sadržaj Cu, Fe i Se u mišićima zabataka ovisio o razini minerala u smjesama. U oba mišićna tkiva organski Se u odnosu na anorganski utjecao je na veću akumulaciju ovog minerala (P<0, 001). Smanjenje izlučivanja minerala između skupina s nižim razinama minerala i uobičajenih koncentracija gotovo je dvostruka, također i kod Se iako je u svim smjesama dodavana ista razina od 0, 3 mg/kg hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek