Pregled bibliografske jedinice broj: 579476
Menadžeri u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku
Menadžeri u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku, 2012., doktorska disertacija, Ekonomski fakultet, Split
CROSBI ID: 579476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Menadžeri u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku
(Risk Taking Propensity of Croatian Managers in Hospitality Industry)
Autori
Vojinić, Perica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.02
Godina
2012
Stranica
198
Mentor
Pavić, Ivan
Ključne riječi
sklonost riziku; karijerni uspjeh; profesionalne karakteristike; demografske karakteristike; modifikacija rizika
(risk taking propensity; carrer success; professional characteristics; demographical characteristics; risk modification)
Sažetak
Sklonost riziku je od osobitog značaja za menadžersku profesiju jer vrlo često menadžerova karijera ovisi upravo o načinu na koji se on suočava s rizikom. Zbog specifičnosti koje karakteriziraju hotelsko poslovanje općenito, ali i zbog činjenice da turizam predstavlja jednu od najvažnijih hrvatskih komparativnih prednosti, rizik je prisutniji u hotelskom poslovanju u odnosu na mnoge druge gospodarske sektore pa su time i menadžeri zaposleni u hotelijerstvu izloženiji riziku u odnosu na menadžere zaposlene u drugim sektorima gospodarstva. Zato su kao osnovni skup istraživanja izabrani menadžeri zaposleni u hrvatskim hotelskim poduzećima. Uspješniji su menadžeri skloniji riziku u odnosu na manje uspješne menadžere, tj. sklonost riziku je bitan preduvjet kojeg menadžer mora imati da bi postao uspješan. Utvrđivanje determinanti sklonosti riziku omogućava procjenu ponašanja u uvjetima neizvjesnosti, a da pri tome nije potrebno mjeriti samu sklonost riziku. Veća je vjerojatnost da će stariji menadžeri s visokom stručnom spremom koji uzdržavaju manji broj osoba, imaju veći dohodak i raspon rukovođenja, a zaposleni su u malim hotelskim poduzećima na najvišim razinama menadžmenta biti skloniji riziku u odnosu na mlađe menadžere sa srednjom i višom stručnom spremom koji uzdržavaju veći broj osoba, imaju niži dohodak i raspon rukovođenja, a zaposleni su u srednjim i velikim hotelskim poduzećima na srednjim razinama menadžmenta. Menadžeri su skloniji modificiranju rizika u odnosu na jednostavan odabir između sigurne ili rizične alternative. Od metoda modifikacije koje koriste najmanje je zastupljeno delegiranje odluke, a podjednako je zastupljeno odgađanje konačne odluke i prikupljanje više informacija. Menadžeri koji su skloni modificiranju rizika manje su skloni riziku od menadžera koji se jednostavno odlučuju za rizičnu alternativu, a više skloni riziku od menadžera koji se odlučuju za sigurnu alternativu. Vrlo se često menadžeri smatraju više ili manje skloni riziku nego što uistinu jesu. Zbog nedostatka istraživanja nemoguće je procjeniti razlikuju li se menadžeri zaposleni u hrvatskim hotelskim poduzećima sa stajališta sklonosti riziku u odnosu na menadžere zaposlene u stranim gospodarstvima i u odnosu na menadžere zaposlene u drugim sektorima hrvatskog gospodarstva. Stoga ostaje da se uz pomoć kompleksnijih istraživanja odgovori na to pitanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku