Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 579399

Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu


Sokolović, Katarina
Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 579399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu
(Effect of cultivas on nutritive value and degradability of red clover in the rumen)

Autori
Sokolović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.05

Godina
2012

Stranica
34

Mentor
Perčulija, Goran

Ključne riječi
crvena djetelina; in sacco razgradljivost; kemijski sastav
(red clover; in sacco degradability; chemical composition)

Sažetak
Livade i pašnjaci su površinom i potencijalom najznačajniji izvor voluminozne krme za preživače, a koriste se na različite načine (napasivanjem ili košnjom za zelenu krmu, silažu, travnu silažu, sijeno i dehidriranu krmu). Cilj ovog istraživanja je procjeniti in sacco razgradljivost tri sorte crvene djeteline košene u dvije različite fitofenološke faze. Razgradljivost je utvrđena in sacco tehnikom na četiri fistulirane ovce Charolais pasmine, a uzorci su inkubirani u buragu ovaca u trajanju od 3, 6, 12, 24, 48 i 72 sata. Rezultati razgradljivosti sirovih bjelančevina pokazuju da postoji signifikantna razlika (P<0.01) između razgradljivosti crvene djeteline različitih rokova košnje, kako po razdobljima inkubacije tako i u efektivnoj razgradljivosti. Na temelju rezultata istraživanja utjecaja stadija razvoja tratine na kemijski sastav i in sacco razgradljivost može se zaključiti da odgađanje roka košnje crvene djeteline rezultira porastom sadržaja suhe tvari i smanjenjem sadržaja sirovih bjelančevina i razgradljivosti suhe tvari crvene djeteline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Perčulija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sokolović, Katarina
Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Sokolović, K. (2012) 'Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sokolovi\'{c}, Katarina}, year = {2012}, pages = {34}, keywords = {crvena djetelina, in sacco razgradljivost, kemijski sastav}, title = {Utjecaj sorte na hranidbenu vrijednost i razgradljivost crvene djeteline u buragu}, keyword = {crvena djetelina, in sacco razgradljivost, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sokolovi\'{c}, Katarina}, year = {2012}, pages = {34}, keywords = {red clover, in sacco degradability, chemical composition}, title = {Effect of cultivas on nutritive value and degradability of red clover in the rumen}, keyword = {red clover, in sacco degradability, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font