Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 579100

Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj


Lončar, Anđelko
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 579100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Characteristics of sheep milk production in Croatia)

Autori
Lončar, Anđelko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.05

Godina
2012

Stranica
42

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
ovčje mlijeko; proizvodnja; paška ovaca; istarska ovca; istočnofrizijska ovca
(ewe milk; production; Pag sheep; Istrian sheep; East Friesian sheep)

Sažetak
Ovčarstvo je važna privredna grana u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatsko ovčarstvo ima stoljetnu tradiciju i temelji se na izvornim pasminama skromnih proizvodnih odlika. Iako je u Hrvatskoj glavni cilj proizvodnja ovčjeg mesa, prvenstveno janjećih trupova, ne treba zanemariti ni proizvodnju mlijeka koja u posljednje vrijeme postaje sve interesantnija. Cilj ovog rada je bio utvrditi odlike proizvodnje ovčjega mlijeka u Hrvatskoj, najvažnija uzgojna i proizvodna područja te odlike genotipova (pasmina) koji se primarno koriste za tu proizvodnu namjenu. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije u Hrvatskoj se uzgaja oko 630 000 ovaca, a za proizvodnju mlijeka se koristi oko 10% ukupne populacije ovaca. Proizvodnja mlijeka primarno se temelji na paškoj ovci, istarskoj ovci i istočnofrizijskoj ovci, te u znatno manjoj mjeri na dalmatinskoj pramenki, creskoj ovci, krčkoj ovci, rapskoj ovci i travničkoj pramenki. Ovce se uglavnom muze ručno, a mlijeko se prerađuje u tvrde, punomasne ovčje sireve (Paški sir, Istarski sir, Krčki sir, Creski sir i dr.). Najveći broj proizvođača ovčjeg mlijeka nalazi se na otocima, (ponajviše na otoku Pagu), znatno manje na Braču, Krku, Cresu i Rabu. Na našim najvećim poluotocima, naročito u Istri, znatno manje na Pelješcu, ovce se također koriste i za proizvodnju mlijeka. Za razliku od navedenih područja, gdje je proizvodnja zasnovana na hrvatskim izvornim pasminama, u kontinentalnim područjima Hrvatske, prije svega u Bjelovarsko–bilogorskoj, Virovitičko–podravskoj i Požeško–slavonskoj županiji, za proizvodnju ovčjeg mlijeka koriste se istočnofrizijska ovca i travnička pramenka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Anđelko
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lončar, A. (2012) 'Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, An\djelko}, year = {2012}, pages = {42}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, proizvodnja, pa\v{s}ka ovaca, istarska ovca, isto\v{c}nofrizijska ovca}, title = {Odlike proizvodnje ov\v{c}jeg mlijeka u Republici Hrvatskoj}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, proizvodnja, pa\v{s}ka ovaca, istarska ovca, isto\v{c}nofrizijska ovca}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, An\djelko}, year = {2012}, pages = {42}, keywords = {ewe milk, production, Pag sheep, Istrian sheep, East Friesian sheep}, title = {Characteristics of sheep milk production in Croatia}, keyword = {ewe milk, production, Pag sheep, Istrian sheep, East Friesian sheep}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font