Pregled bibliografske jedinice broj: 57885
Ekoturizam i ekološka proizvodnja hrane
Ekoturizam i ekološka proizvodnja hrane, 1998. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 57885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekoturizam i ekološka proizvodnja hrane
(Ecotourism and ecological farming)
Autori
Sušić, Goran
Izvornik
Elaborat
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
1998
Ključne riječi
Ekoturizam; ekološka poljoprivreda; Primorsko-goranska županija
(Ecotourism; ecological agriculture; Primorsko-goranska County)
Sažetak
Županija primorsko-goranska (površine cca 3.600 km2) zoološki i vegetacijski je izuzetan prostor s velikim bogatstvom i raznolikošću vrsta. Dosadašnja zoološka istraživanja ukazala su na velike vrijednosti staništa, te specifičnosti sastava životinjskih zajednica, uz izuzetno veliku bioraznolikost. Takve vrijednosti istovremeno obvezuju na promišljenu, znanstveno utemeljenu zaštitu, ali omogućuju izuzetne početne uvjete za razvitak ekoturizma. Zahvaljujući geološkoj prošlosti i zemljopisnom položaju, Županija primorsko-goranska u malom ocrtava ono što je priroda Hrvatske za Europu; tu se na malom prostoru isprepliću različite vrste bilja i životinja, te tipična staništa srednje Europe, Alpa, krša Dinarida, zapadnog i istočnog Sredozemlja. U Županiji je prema paleontološkim nalazima bilo pribježište flore i faune (refugij) za zadnjeg ledenog doba, te ovdje danas nalazimo čitav niz endemičnih biljnih vrsta karakterističnih za hrvatsku obalu Jadrana. Uz Učku, masive Obruča, Snježnika i Risnjaka, endemima su posebno bogati otoci Krk, Cres i Rab. Područje Gorskog kotara, Primorja i kvarnerskih otoka ima izuzetno visoku biološku raznolikost. Od otoka po biološkoj raznolikosti ističu se, u razmjerima čitavog Sredozemlja, osobito Krk, Cres i Rab. Potrebno je za izdvojena područja u Županiji primorsko-goranskoj izraditi mrežu poučnih eko-staza muzeja na otvorenom, te posebnih, ekoturističkih prospekata kojima se uz isticanja specifičnih i jedinstvenih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti područja, istovremeno ukazuje na potrebu zaštite prirode. Ti prospekti moraju biti ekološko-edukacijski, i na njima je neophodno upozoriti posjetitelje da ne pale vatru u šumi ili na otoku, ne bacaju smeće, ne beru cvijeće, ne rastjeruju ovce, ali ni divlje životinje, ne kampiraju izvan za to predviđenih mjesta, ne skreću s uređenih staza, ne viču u prirodi, ne puštaju pse da slobodno trče prirodom na područjima gdje ovce žive slobodno, ne ruše gromače i ne uništavaju podmorje itd..Možda je najvažnije zaključiti da se ekoturizam provodi tijekom čitave godine, što znači značajno proširenje turističke sezone, te izgradnja imagea pojedinih područja u našoj Županiji kao u svijetu jedinstvenih po spoju očuvanog prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa, te prostora gdje se još uvijek može uživati u tradicionalnoj ponudi hrane proizvedene ekološkom poljoprivredom, prema starim receptima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA