Pregled bibliografske jedinice broj: 578009
Određivanje kakvoće različitih krupica
Određivanje kakvoće različitih krupica, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Požegi, Požega
CROSBI ID: 578009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kakvoće različitih krupica
(Determination of quality of different meals)
Autori
Sanela Raštegorac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Požegi
Mjesto
Požega
Datum
23.02
Godina
2012
Stranica
37
Mentor
Maja Ergović Ravančić
Ključne riječi
krupica; kakvoća; ekološka proizvodnja
(meals; quality; organic production)
Sažetak
Žitarice su plodovi koji se u ljudskoj prehrani rijetko koriste u neprerađenom obliku, već se uglavnom prerađuju u odgovarajuće mlinske i druge proizvode. Međutim, da bi se pravilno ocijenila kvaliteta ispitivanog uzorka žitarice ili proizvoda neophodno je poznavati kemijski sastav, organoleptička svojstva i druga obilježja dana za određenu žitaricu. Krupica je proizvod dobiven meljavom jezgra zrna žitarice. Pravilnikom o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta (NN br. 117/03, 130/03 i 48/04) propisani su parametri kvalitete koje mora zadovoljiti svaka vrsta krupice kako bi bila prihvaćena i mogla se stavljati na tržište. Kakvoća hrane se ostvaruje kroz klasifikaciju, kategorizaciju i nazivlje hrane, fizikalnim, kemijskim, fizikalno-kemijskim i senzorskim svojstvima, te sastavom hrane, senzorskim svojstvima, senzorskim svojstvima sirovina, vrstom i količinom sirovina, dodataka i drugih tvari koje se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi hrane. Kakvoća također ovisi i o metodama uzimanja uzoraka i analitičkim metodama. Cilj ovoga rada bio je odrediti kakvoću različitih vrsta krupica (meka pšenična, durum pšenična, kukuruzna, rižina, ječmena, ražena, pir) na temelju kemijskih analiza udjela vode, mineralnih tvari i stupnja kiselosti. Ispitivane su krupice uzgojene na dva načina: konvencionalnim metodama uzgoja i ekološkim uzgojem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi