Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 578009

Određivanje kakvoće različitih krupica


Sanela Raštegorac
Određivanje kakvoće različitih krupica, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Požegi, Požega


CROSBI ID: 578009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kakvoće različitih krupica
(Determination of quality of different meals)

Autori
Sanela Raštegorac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Veleučilište u Požegi

Mjesto
Požega

Datum
23.02

Godina
2012

Stranica
37

Mentor
Maja Ergović Ravančić

Ključne riječi
krupica; kakvoća; ekološka proizvodnja
(meals; quality; organic production)

Sažetak
Žitarice su plodovi koji se u ljudskoj prehrani rijetko koriste u neprerađenom obliku, već se uglavnom prerađuju u odgovarajuće mlinske i druge proizvode. Međutim, da bi se pravilno ocijenila kvaliteta ispitivanog uzorka žitarice ili proizvoda neophodno je poznavati kemijski sastav, organoleptička svojstva i druga obilježja dana za određenu žitaricu. Krupica je proizvod dobiven meljavom jezgra zrna žitarice. Pravilnikom o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta (NN br. 117/03, 130/03 i 48/04) propisani su parametri kvalitete koje mora zadovoljiti svaka vrsta krupice kako bi bila prihvaćena i mogla se stavljati na tržište. Kakvoća hrane se ostvaruje kroz klasifikaciju, kategorizaciju i nazivlje hrane, fizikalnim, kemijskim, fizikalno-kemijskim i senzorskim svojstvima, te sastavom hrane, senzorskim svojstvima, senzorskim svojstvima sirovina, vrstom i količinom sirovina, dodataka i drugih tvari koje se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi hrane. Kakvoća također ovisi i o metodama uzimanja uzoraka i analitičkim metodama. Cilj ovoga rada bio je odrediti kakvoću različitih vrsta krupica (meka pšenična, durum pšenična, kukuruzna, rižina, ječmena, ražena, pir) na temelju kemijskih analiza udjela vode, mineralnih tvari i stupnja kiselosti. Ispitivane su krupice uzgojene na dva načina: konvencionalnim metodama uzgoja i ekološkim uzgojem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Sanela Raštegorac
Određivanje kakvoće različitih krupica, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Požegi, Požega
Sanela Raštegorac (2012) 'Određivanje kakvoće različitih krupica', diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Požegi, Požega.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {37}, keywords = {krupica, kakvo\'{c}a, ekolo\v{s}ka proizvodnja}, title = {Odre\djivanje kakvo\'{c}e razli\v{c}itih krupica}, keyword = {krupica, kakvo\'{c}a, ekolo\v{s}ka proizvodnja}, publisherplace = {Po\v{z}ega} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {37}, keywords = {meals, quality, organic production}, title = {Determination of quality of different meals}, keyword = {meals, quality, organic production}, publisherplace = {Po\v{z}ega} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font