Pregled bibliografske jedinice broj: 577969
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri, 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 577969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri
(Determination of olive fruit maturity (Olea europaea L.) using electronic impedance method on Picholine and Buža momjanska cultivars in Istria (Croatia))
Autori
Krapac, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.04
Godina
2012
Stranica
127
Mentor
Benčić, Đani
Neposredni voditelj
Sladonja, Barbara
Ključne riječi
maslina; zrelost plodova; električna impedancijska spektroskopija (EIS); fenolni spojevi
(olive; fruit maturity; electrical impedance spectroscopy (EIS); phenol compounds)
Sažetak
Zrelost plodova maslina utječe na senzorska svojstva ekstradjevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih plodova maslina. Fenolni spojevi nosioci su pikantnosti i gorčine, a njihova antioksidativna, antimutagena i protuupalna svojstva imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Tijekom dozrijevanja dolazi do smanjenja masenog udjela ukupnih fenola u plodu. Uobičajeni način utvrđivanja zrelosti je iskustveni koji se temelji na promjeni boje kožice ploda. Ovaj način, zbog svoje subjektivnosti i zavisnosti o genetskim osobinama sorte te vremenskim prilikama pojedine godine, ne jamči konstantnu kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja i pravilan odabir roka berbe. U svrhu utvrđivanja zrelosti ploda potrebno je u poljoprivrednoj proizvodnji primjenjivati nove metode koje će objektivnije vrednovati fiziološke promjene plodova tijekom dozrijevanja. Jedna od metoda koja dosad nije istraživana na plodovima maslina u tu svrhu jest primjena električne impedancije. Impedancija pokazuje odnos napona i struje na dvopolu kojim struja teče, a u ovom istraživanju je to plod masline. Promjene u apoplastu i simplastu ploda mogu se utvrditi mjerenjima električne impedancije na odabranim frekvencijama. Kvalitativne karakteristike ploda masline i maslinovog ulja, osim o stupnju zrelosti ploda, ovise i o klimatskim prilikama tijekom godine, roku berbe i prisutnosti štetnika. U ovom su istraživanju utvrđene razlike u masenim udjelima ukupnih fenola u plodu i pigmenata u ulju između plodova iste obojenosti, a različitog roka i godine berbe. Također su utvrđene razlike između plodova istog roka berbe, a različite obojenosti. Električna impedancija dobro opisuje promjene tijekom dozrijevanja plodova. Rezultati mjerenja iz 2007. godine pokazali su da je pomoću ove metode također moguće utvrditi prisutnost štetnika u plodu. Utvrđeno je da su vremenske prilike prije berbe puno bolji indikator količine fenola u plodu nego boja ploda. Također je utvrđeno da metoda električne impedancije bilježi elektrokemijske promjene ploda ovisno o vremenskim prilikama i fiziološkom stanju zrelosti ploda. Radni otpor mjeren na frekvenciji od 100 Hz najviši je u zelenim plodovima te se tijekom zriobe smanjuje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-0000000-3605 - Karakterizacija autohtonih sorti maslina u Istri (Sladonja, Barbara, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb