Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577969

Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri


Krapac, Marin
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri, 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 577969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri
(Determination of olive fruit maturity (Olea europaea L.) using electronic impedance method on Picholine and Buža momjanska cultivars in Istria (Croatia))

Autori
Krapac, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.04

Godina
2012

Stranica
127

Mentor
Benčić, Đani

Neposredni voditelj
Sladonja, Barbara

Ključne riječi
maslina; zrelost plodova; električna impedancijska spektroskopija (EIS); fenolni spojevi
(olive; fruit maturity; electrical impedance spectroscopy (EIS); phenol compounds)

Sažetak
Zrelost plodova maslina utječe na senzorska svojstva ekstradjevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih plodova maslina. Fenolni spojevi nosioci su pikantnosti i gorčine, a njihova antioksidativna, antimutagena i protuupalna svojstva imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Tijekom dozrijevanja dolazi do smanjenja masenog udjela ukupnih fenola u plodu. Uobičajeni način utvrđivanja zrelosti je iskustveni koji se temelji na promjeni boje kožice ploda. Ovaj način, zbog svoje subjektivnosti i zavisnosti o genetskim osobinama sorte te vremenskim prilikama pojedine godine, ne jamči konstantnu kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja i pravilan odabir roka berbe. U svrhu utvrđivanja zrelosti ploda potrebno je u poljoprivrednoj proizvodnji primjenjivati nove metode koje će objektivnije vrednovati fiziološke promjene plodova tijekom dozrijevanja. Jedna od metoda koja dosad nije istraživana na plodovima maslina u tu svrhu jest primjena električne impedancije. Impedancija pokazuje odnos napona i struje na dvopolu kojim struja teče, a u ovom istraživanju je to plod masline. Promjene u apoplastu i simplastu ploda mogu se utvrditi mjerenjima električne impedancije na odabranim frekvencijama. Kvalitativne karakteristike ploda masline i maslinovog ulja, osim o stupnju zrelosti ploda, ovise i o klimatskim prilikama tijekom godine, roku berbe i prisutnosti štetnika. U ovom su istraživanju utvrđene razlike u masenim udjelima ukupnih fenola u plodu i pigmenata u ulju između plodova iste obojenosti, a različitog roka i godine berbe. Također su utvrđene razlike između plodova istog roka berbe, a različite obojenosti. Električna impedancija dobro opisuje promjene tijekom dozrijevanja plodova. Rezultati mjerenja iz 2007. godine pokazali su da je pomoću ove metode također moguće utvrditi prisutnost štetnika u plodu. Utvrđeno je da su vremenske prilike prije berbe puno bolji indikator količine fenola u plodu nego boja ploda. Također je utvrđeno da metoda električne impedancije bilježi elektrokemijske promjene ploda ovisno o vremenskim prilikama i fiziološkom stanju zrelosti ploda. Radni otpor mjeren na frekvenciji od 100 Hz najviši je u zelenim plodovima te se tijekom zriobe smanjuje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-0000000-3605 - Karakterizacija autohtonih sorti maslina u Istri (Sladonja, Barbara, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Barbara Sladonja (mentor)

Avatar Url Marin Krapac (autor)

Avatar Url Đani Benčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krapac, Marin
Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri, 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Krapac, M. (2012) 'Utvrđivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja električne impedancije na sortama Picholine i Buža momjanska u Istri', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krapac, Marin}, year = {2012}, pages = {127}, keywords = {maslina, zrelost plodova, elektri\v{c}na impedancijska spektroskopija (EIS), fenolni spojevi}, title = {Utvr\djivanje zrelosti ploda masline (Olea europaea L.) metodom mjerenja elektri\v{c}ne impedancije na sortama Picholine i Bu\v{z}a momjanska u Istri}, keyword = {maslina, zrelost plodova, elektri\v{c}na impedancijska spektroskopija (EIS), fenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krapac, Marin}, year = {2012}, pages = {127}, keywords = {olive, fruit maturity, electrical impedance spectroscopy (EIS), phenol compounds}, title = {Determination of olive fruit maturity (Olea europaea L.) using electronic impedance method on Picholine and Bu\v{z}a momjanska cultivars in Istria (Croatia)}, keyword = {olive, fruit maturity, electrical impedance spectroscopy (EIS), phenol compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font