Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577948

Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja


Hengl, Brigita; Šperanda, Marcela; Kralik, Gordana
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja // Meso, 13 (2011), 5; 328-336 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 577948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja
(Enhancing the productive performances and broiler meat quality by phytogens)

Autori
Hengl, Brigita ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Gordana

Izvornik
Meso (1332-0025) 13 (2011), 5; 328-336

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
brojleri ; eterična ulja ; proizvodne osobitosti ; promotori rasta
(broilers ; essential oils ; production performances ; growth promoters)

Sažetak
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana (timola i karvakrola) i cimeta (cinamaldehida) dodanih u hranu pilića (po 100 i 200 ppm) na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja (EU) u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa (jetre, srca i želuca), dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita (engl. H/L ratio), a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom.Kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Marcela Šperanda (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Brigita Hengl (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hengl, Brigita; Šperanda, Marcela; Kralik, Gordana
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja // Meso, 13 (2011), 5; 328-336 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Hengl, B., Šperanda, M. & Kralik, G. (2011) Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja. Meso, 13 (5), 328-336.
@article{article, author = {Hengl, Brigita and \v{S}peranda, Marcela and Kralik, Gordana}, year = {2011}, pages = {328-336}, keywords = {brojleri, eteri\v{c}na ulja, proizvodne osobitosti, promotori rasta}, journal = {Meso}, volume = {13}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera kori\v{s}tenjem eteri\v{c}nih ulja}, keyword = {brojleri, eteri\v{c}na ulja, proizvodne osobitosti, promotori rasta} }
@article{article, author = {Hengl, Brigita and \v{S}peranda, Marcela and Kralik, Gordana}, year = {2011}, pages = {328-336}, keywords = {broilers, essential oils, production performances, growth promoters}, journal = {Meso}, volume = {13}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Enhancing the productive performances and broiler meat quality by phytogens}, keyword = {broilers, essential oils, production performances, growth promoters} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health
  • Ulrichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font