Pregled bibliografske jedinice broj: 577948
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja // Meso, 13 (2011), 5; 328-336 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 577948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja
(Enhancing the productive performances and broiler meat quality by phytogens)
Autori
Hengl, Brigita ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Gordana
Izvornik
Meso (1332-0025) 13
(2011), 5;
328-336
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
brojleri ; eterična ulja ; proizvodne osobitosti ; promotori rasta
(broilers ; essential oils ; production performances ; growth promoters)
Sažetak
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana (timola i karvakrola) i cimeta (cinamaldehida) dodanih u hranu pilića (po 100 i 200 ppm) na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja (EU) u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa (jetre, srca i želuca), dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita (engl. H/L ratio), a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom.Kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health
- Ulrichsweb