Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577849

Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača


Radanović, Dejan
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača, 2012., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 577849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača
(Effect of cyclodextrins and roastin on polyphenol concentration and antioxidant activity of carob extract)

Autori
Radanović, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.04

Godina
2012

Stranica
51

Mentor
Jug, Mario

Neposredni voditelj
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
rogač; ciklodekstrini; tostiranje; antioksidativna aktivnost; polifenoli
(carob; cyclodextrins; roasting; antioxidans activity; polyphenols)

Sažetak
Rezultati znanstvenih istraživanja provedena zadnjih desetljeća, potvrđuju važnost antioksidansa za ljudski organizam i zdravlje općenito. Svakodnevno smo izloženi oksidacijskom stresu i stvaranju slobodnih radikala, te je za održavanje našeg zdravlja bitna uravnotežena prehrana koja je bogata namirnicama za koje se zna da imaju antioksidativna svojstva. Rogač, kao dobro poznata mediteranska biljka, sadrži mnoge tvari koje imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Od svih tih tvari, posebno se ističu polifenoli, koji su zadnjih godina predmet mnogih istraživanja. Polifenoli su najzastupljeniji antioksidansi u prehrambenim namirnicama i dokazi kojima se danas raspolaže čvrsto podržavaju njihov doprinos u spriječavanju kardiovaskularnih oboljenja, raka i osteoporoze, dok se njihova uloga u prevenciji neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa još istražuje. U ovom radu ispitana je učinkovitost ekscipijensa, β i γ-ciklodekstrina te tehnološke predobrade rogača tostiranjem na ekstraktrakciju polifenolnih komponenata te na antioksidativna svojstva pripremljenih ekstrakata. Dobiveni rezultati upućuju da predobradba rogača tostiranjem na 165°C tijekom 5 minuta rezultira ekstraktima s visokim sadržajem polifenola i visokim antioksidativnim učinkom, dok ispitivani ekscipijensi nisu značajnije utjecali na izolaciju sastavnica rogača s antioksidativnim učinkom. Vodeni ekstrakti tostiranog rogača imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriii, kao ekonomični, prirodni i jestivi izvori antioksidansa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-0061117-1244 - Terapijski nanosustavi (Filipović-Grčić, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)

Avatar Url Mario Jug (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radanović, Dejan
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača, 2012., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Radanović, D. (2012) 'Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radanovi\'{c}, Dejan}, year = {2012}, pages = {51}, keywords = {roga\v{c}, ciklodekstrini, tostiranje, antioksidativna aktivnost, polifenoli}, title = {Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta roga\v{c}a}, keyword = {roga\v{c}, ciklodekstrini, tostiranje, antioksidativna aktivnost, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radanovi\'{c}, Dejan}, year = {2012}, pages = {51}, keywords = {carob, cyclodextrins, roasting, antioxidans activity, polyphenols}, title = {Effect of cyclodextrins and roastin on polyphenol concentration and antioxidant activity of carob extract}, keyword = {carob, cyclodextrins, roasting, antioxidans activity, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font