Pregled bibliografske jedinice broj: 577849
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača, 2012., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 577849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača
(Effect of cyclodextrins and roastin on polyphenol concentration and antioxidant activity of carob extract)
Autori
Radanović, Dejan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.04
Godina
2012
Stranica
51
Mentor
Jug, Mario
Neposredni voditelj
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
rogač; ciklodekstrini; tostiranje; antioksidativna aktivnost; polifenoli
(carob; cyclodextrins; roasting; antioxidans activity; polyphenols)
Sažetak
Rezultati znanstvenih istraživanja provedena zadnjih desetljeća, potvrđuju važnost antioksidansa za ljudski organizam i zdravlje općenito. Svakodnevno smo izloženi oksidacijskom stresu i stvaranju slobodnih radikala, te je za održavanje našeg zdravlja bitna uravnotežena prehrana koja je bogata namirnicama za koje se zna da imaju antioksidativna svojstva. Rogač, kao dobro poznata mediteranska biljka, sadrži mnoge tvari koje imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Od svih tih tvari, posebno se ističu polifenoli, koji su zadnjih godina predmet mnogih istraživanja. Polifenoli su najzastupljeniji antioksidansi u prehrambenim namirnicama i dokazi kojima se danas raspolaže čvrsto podržavaju njihov doprinos u spriječavanju kardiovaskularnih oboljenja, raka i osteoporoze, dok se njihova uloga u prevenciji neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa još istražuje. U ovom radu ispitana je učinkovitost ekscipijensa, β i γ-ciklodekstrina te tehnološke predobrade rogača tostiranjem na ekstraktrakciju polifenolnih komponenata te na antioksidativna svojstva pripremljenih ekstrakata. Dobiveni rezultati upućuju da predobradba rogača tostiranjem na 165°C tijekom 5 minuta rezultira ekstraktima s visokim sadržajem polifenola i visokim antioksidativnim učinkom, dok ispitivani ekscipijensi nisu značajnije utjecali na izolaciju sastavnica rogača s antioksidativnim učinkom. Vodeni ekstrakti tostiranog rogača imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriii, kao ekonomični, prirodni i jestivi izvori antioksidansa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061117-1244 - Terapijski nanosustavi (Filipović-Grčić, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb