Pregled bibliografske jedinice broj: 577541
Kakvoća toplinski tretiranih plodova breskve i nektarine nakon čuvanja
Kakvoća toplinski tretiranih plodova breskve i nektarine nakon čuvanja, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 577541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća toplinski tretiranih plodova breskve i nektarine nakon čuvanja
(Quality of heat treated fruit of peach and nectarine after storage)
Autori
Mihaljević, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.04
Godina
2012
Stranica
21
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
breskva; nektarina; toplinski tretman; kakvoća ploda
(peach; nectarine; heat treatment; fruit quality)
Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana potapanja u toplu vodu na temperaturi 48°C u trajanju od 6 minuta i 12 minuta na očuvanje kakvoće ploda breskve (Prunus persica cv. Roig) i nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Venus). Nakon 3 tjedna čuvanja na 0°C provedene su standardne analize kakvoće (tvrdoća, topljiva suha tvar i ukupne kiseline). Kod breskve cv. Roig nije bilo signifikantnih razlika između kontrole i tretiranih plodova. Promatrajući rezultate istraživanja plodova nektarine cv. Venus kod tretmana HWD 48°C 12' uočen je značajno niži udio ukupnih kiselina u odnosu na kontrolu. Također, značajno viši omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina bio je kod tretmana HWD 48°C 12' u odnosu na kontrolu i HWD 48°C 6'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)